TikTok: "Man ska inte spionera utan kolla"

Robin Calmegård har jobbat inom radio i 25 år och är van vid underhållningsbranschen. Under trissesten av coronaviruset testade han, med lite påtryckningar från barn i hans omgivning, appen TikTok. 

Robin Calmegård lägger upp korta klipp på appen TikTok. De kan handla om hans jobb på radion eller humorklipp.

Robin Calmegård lägger upp korta klipp på appen TikTok. De kan handla om hans jobb på radion eller humorklipp.

Foto: Privat

Kisa2020-07-29 18:00

– Det är en kreativ plattform för korta videor. Det handlar om att klämma in så mycket kreativitet som möjligt. TikTok är mycket centrerat runt musiken. Det började med, när appen hette Musically, att användarna gjorde dans och rörelse till musik.

Eftersom Robin Calmegård jobbar inom underhållning så försöker han att hålla sig uppdaterad på de nya sociala medierna som kommer. Han har iakttagit TikTok utan att själv lägga ut något.

– Det började med att jag spelade in en video från jobbet. Jag spelade in hur det funkar i en radiostation. Den fick stor spridning.

Robin Calmegård är född med missbildningar och har ett annorlunda utseende. Han är van att många yngre reagerar på det.

– Det är ingen skillnad om det är i verkligheten eller i sociala medier. Det blev mycket kommentarer och tonen som används av yngre är hård. Av erfarenhet så vet jag att när jag visar att jag funkar som alla andra så brukar den tonen vända.

Efter några videor började kommentarerna vända. Med hjälp av humor och glimten i ögat kunde han vända på hatkommentarerna till positiva kommentarer.

Robin Calmegård beskriver TikTok som en skolgård med vassare ton.

– Det sker mobbing, rasism och alla möjliga fördomar. Jag tror inte att de som skriver tycker så egentligen. Det är tolvåringar som har en viss jargong.

Robin Calmegård la upp ett Facebookinlägg där han menar att föräldrarna också måste ta sitt ansvar.

– Jag ska vara tydlig med att jag inte har några barn själv men vuxna gör det lite för lätt för sig. Man lägger inte över en barnuppfostran på en kinesisk app.

Robin Calmegård menar att föräldrarna borde kolla och ta större ansvar. Att föräldrarna själv skapar ett konto tycker han är en bra idé.

– Men ska inte spionera utan kolla och be ens barn lära en. Det kan vara bra att veta vad ens barn heter på TikTok. Vissa namn är helt fruktansvärda. Det är inte konstigare än att man någon gång kollar vilken fritidsgård eller vilken skatepark barnen hänger på.

Trots en del hatkommentarer menar Robin Calmegård att han mest får kommentarer fulla av kärlek. Det är en kreativ plattform med mycket glädje.

– Jag har jobbat länge med underhållning och har talets förmåga. Jag kan kommentera hatkommentarerna och vända dem. Jag är rädd att andra personer som inte heller ser ut som alla andra inte vågar lägga upp videor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!