Som polisens förundersökningsledare för ärendet vittnar Aldén om ett rådande läge där inflödet av brottsutredningar, men också frihetsberövade personer, är högt. Prioriteringar har gjort att utredningsåtgärder, efter den uppmärksammade stölden vid Allert Järn & Bygg i Kisa, har dröjt. Filmen från den kamera som fångade de misstänkta tjuvarna har ännu inte analyserats.
– Efter stölden i vår butik har vi väldigt tydliga kameraövervakningsbilder på gärningsmännen. Jag vill minnas att stölden skedde fredagen den 17 september och på måndagen hade vi materialet färdigt på en USB-sticka för polisen att hämta upp, berättar butiksägaren Frida Allert och fortsätter sedan:
– Igår (28 september) var de här och hämtade stickan.
Förundersökningsledaren Therese Aldén förklarar:
– Självklart vill vi kunna agera så fort som möjligt men för att kunna agera i ett ärende så behöver vi samla in information. Det är där prioriteringarna kommer in. Vi har en viss resurs inom polisen som ska räcka till när det gäller alltifrån utredningsarbete, arbete i utsatta områden, hantering av frihetsberövade och trafiksäkerhet.
Vad beror det höga inflödet av ärenden på?
– Jag sitter inte på sanningen utan det blir mer en magkänsla, svarar Aldén och fortsätter:
– Min känsla är att tillgreppsbrotten har gått upp igen efter sommaren, men den känslan är inte statistiskt underbyggd. Vi har bland annat haft en del stölder av utrustning hos lantbrukare, inbrott i företagsbilar och butiksstölder som tycks ske systematiskt. Ibland begås dessa stölder av internationella brottsnätverk men ibland är det lokala förmågor.
Vad händer i utredningen av butiksstölden i Kisa?
– Det vi väntar på just nu är att få in filmen. När vi har fått in den så ska den granskas för att se vad den styrker och därefter kommer vi att försöka identifiera de misstänkta med hjälp av de uppgifter som har inkommit i ärendet, men även internt, svarar Aldén.
– Det finns olika sätt att, internt inom polisen, be om hjälp med att identifiera misstänkta gärningspersoner som är okända. Är det personer som vi exempelvis misstänker åker runt i landet och begår brott så kan det ju vara så att det finns någon kollega någon annanstans i Sverige som har träffat på individen och som kan identifiera den, förklarar hon vidare.