Trängsel i matsalen – elever får äta i klassrummet

Det är trångt i Värgårdsskolans matsal när hög-och mellanstadie äter tillsammans. På torsdag blir det ändring på det. "Vi tror att det kommer bli bättre", säger Värgårdsskolans biträdande rektor Jenny Gremar.

Värgårdsskolans biträdande rektor Jenny Gremar säger även att skolan jobbar på att justera tider i schemat där det är många elever samtidigt i matsalen.

Värgårdsskolans biträdande rektor Jenny Gremar säger även att skolan jobbar på att justera tider i schemat där det är många elever samtidigt i matsalen.

Foto: Carl Holmqvist

Kisa2021-01-12 20:00

Det går cirka 525 personer i hög- och mellanstadiet på Värgårdsskolan i Kisa. Hittills har eleverna delat på matsalen och det har uppkommit trängsel när eleverna ska hämta sin mat. 

Jenny Gremar berättar att det i dagsläget kan vara cirka 60 elever samtidigt i matsalen och vid vissa tillfällen uppåt cirka 120 elever. 

undefined
Värgårsskolans utrymme att äta på har sammanlagt varit 375 kvadratmeter. Utöver den stora matsalen, räknas ytterligare två utrymmen. Nu ska mellanstadieeleverna äta i klassrummen istället.

Nu har skolan jobbat fram en lösning som ska minska trängseln. 

– Det är trångt i matsalen och därför kommer vi försöka göra så att hela mellanstadiet kommer att äta i sina klassrum. Dels för att minska trängseln och dels för att de inte ska blandas med högstadieelever, säger Värgårdsskolans biträdande rektor Jenny Gremar. 

På mellanstadiet går det cirka 175 elever och på högstadiet cirka 350. 

undefined
I matsalen finns handsprit och informationsskyltar,

Hur ser det ut i matsalen just nu?

– Det är klart att det blir köer och svårt att hålla avstånd. Men från hela hösten har vi kört att de ska vara noga med att tvätta händerna, använda handsprit och hålla avstånd. Men nu ska vi försöka glesa ut det, säger Jenny Gremar.

På torsdag kommer mellanstadiet börja äta separat. Ann-Kristine Bexell som är kommunens verksamhetschef för kost berättar att personalen kommer att ställa ut maten i varsina värmevagnar till fyran, femman och sexan. 

– Jag tror det kommer fungera bra. Hjälps vi åt så har vi en ganska bra rutin, säger kostchefen Ann-Kristine Bexell. 

undefined
Skolans kostchef Ann-Kristine Bexell berättar att man kommer att placera ut värmevagnar med mat till mellanstadieeleverna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!