Trenden: "Unga män registerar sig som f-skattare"

Trots coronakrisen fortsätter Kindaborna, likt rekordåret 2019, att starta många nya verksamheter. Enligt Växtkraft Kinda syns en tydlig trend kopplade till enskilda firmor.

Mekanikern Viktor Djerf har startat en enskild firma, bland annat för att kunna genomföra olika typer av reparationer vid industrierina i kommunen.

Mekanikern Viktor Djerf har startat en enskild firma, bland annat för att kunna genomföra olika typer av reparationer vid industrierina i kommunen.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-09-07 08:00

– Det vi ser är att det är många unga män som registrerar sig som f-skattare för att kunna fakturera andra företag. Det ser vi som mycket positivt, konstaterar växtkraftmotorn Andreea Bernicu.

undefined
Växtkraftmotorn Andreea Bernicu tycker att Kindas näringsliv trots allt klarat sig relativt lindrigt från coronakrisen - jämfört med andra kommuner.

När coronapandemin blev ett faktum för snart ett halvår sedan var näringslivsorganisationen orolig över att nyföretagarklimatet i kommunen skulle påverkas negativt. Förra året registrerades totalt 118 nya verksamheter - det högsta sedan 1996. Efter 2020-års sju första månader är det fortsatt en positiv spiral - med 68 nyregisterade verksamheter, varav 57 procent är bolag, och 34 nya arbetstillfällen.

– I år kom nya krav på det startkapital som krävs för ett aktiebolag och det märker vi av nu. Sedan är det vanligt att man under en lågkonjunktur startar eget, kanske för att vara beredd ifall man blir av med jobbet, förklarar Bernicu.

undefined
"Om man aldrig testar vet man inte hur det är", säger Viktor Djerf om att starta enskild firma. För honom handlar det om en vilja att lära sig nya saker.

Under det andra kvartalet 2020, och därmed under krisen, har 25 personer i Kinda blivit varslade om uppsägning. För mekanikern Viktor Djerf, som är en av alla unga män som har startat enskild firma i Kinda under året, grundar sig inte beslutet i en rädsla att bli uppsagd utan i en vilja att testa nya saker.

– Det är också kul att kunna säga ja när folk i ens nätverk ber om hjälp, och sedan lär man sig en hel del av att driva eget. Jag har en säker anställning så i början kommer det vara lite mer som en hobby - men man vet ju aldrig var det tar vägen, avslutar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!