Trots varslet - BTT ser en ljusning på krisen

Kisaföretaget BTT Plåt AB varslade i mars 25 medarbetare om uppsägning. "Vi tror inte att det kommer att verkställas", säger en hoppfull Claes Stridh, klubbordförande vid IF Metall.

BTT Plåt AB har varslat om uppsägning för 25 medarbetare men nu när trenden börjar vända är förhoppningen att det inte ska behöva verkställas.

BTT Plåt AB har varslat om uppsägning för 25 medarbetare men nu när trenden börjar vända är förhoppningen att det inte ska behöva verkställas.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Kisa2020-05-26 10:00

Nästan tre månader in i coronakrisen börjar plåtindustrin vid Tolvmannadalen att ana en ljusning. I slutet av mars meddelade platschef Rickard Gadmar att företaget ansökt om korttidspermittering för den drygt 65 personer stora personalstyrkan. I samma veva lades också ett varsel. Nu, efter två månader med en halverad omsättning, är målet att häva permitteringen under juni månad och att varslet inte ska behöva förverkligas.

– Volvo har skruvat upp sin produktion igen, Epiroc har snarare ökat sina ordrar hos oss och Broddson i Motala har fortsatt att efterfråga maskiner. Vi har väl haft lite flyt med våra kunder och läget i juni ser avsevärt mycket bättre ut än de två föregående månaderna. Samtidigt vågar vi inte dra några direkta slutsatser, förklarar Gadmar och fortsätter:

– Varslet löper ut i slutet av juni och vi har inte inlett några förhandlingar ännu. Vi håller tummarna och hoppas att vi inte kommer att behöva göra några större förändringar. Mitt mål är att alla tillsvidareanställda ska få vara kvar.

undefined
"Vi håller tummarna", säger platschef Rickard Gadmar som trots positivare tongångar inte vill dra några slutsatser.

En stor osäkerhetsfaktor enligt Kisaföretagets vd är dock semestern. Förra veckan gav Tillväxtverket besked om att korttidsstödet inte gäller när permitterad personal tar ledigt. Ett besked som mötts av kritik.

– Ja det var tufft när staten vände i den frågan och det är en av anledningarna till att vi inte har vågat dra tillbaka varslet. Vi, likt alla andra företag, lägger undan pengar varje månad för att använda under semestern men under ett sånt här läge har vi fått använda den kassan. Som det är nu är vi inte nöjda med reglerna - men vi får se hur det blir.

undefined
"Vi tror inte att det kommer att verkställas", konstaterar Claes Stridh, lokal klubbordförande i IF Metall.

Claes Stridh, lokal ordförande i IF Metall, vittnar om en personalstyrka som trots situationen ser positivt på framtiden.

– Vi får in ordrar lite smått, produktionen rullar på och som det ser ut nu tycker jag att vi har klarat oss bra i jämfört med många andra företag. Jag har i stort sett inte fått till mig någon oro alls från medlemmarna utan alla har varit positiva och hoppfulla, och det är jag också, berättar han och fortsätter:

– Om inget drastiskt händer har jag nästan fått löfte om att varseltiden ska få löpa ut.

Även om platschef Gadmar inte vill ge något slutgiltigt besked är även han hoppfull.

– Det finns en framtid för BTT Plåt, frågan är bara hur länge vi ska dras med efterdyningarna av det här, avslutar han.
 

Karta: BTT Plåt AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!