Tuffa tider för lantbruken – nu väntar slutspurten

Slutet gott, allting gott, eller? Snart ska årets skörd summeras för många lantbrukare. "I stora drag nöjd", säger Jan Axelsson på Sommenäs gård.

"Vi har klarat oss bra jämfört med många andra som drabbats betydligt hårdare i sommar", säger Tomas Engdahl på gården Axhult öster om Kisa.

"Vi har klarat oss bra jämfört med många andra som drabbats betydligt hårdare i sommar", säger Tomas Engdahl på gården Axhult öster om Kisa.

Foto: Jan Novotny

Kisa2023-09-14 08:09

Jan Axelsson är femte generationen på Sommenäs gård, alldeles intill sjön Sommen.

Han berättar att omkring 40 hektar av totalt cirka 80 hektar åkermark återstår att skörda.

– Det är vall som ska in. Jag räknar med att kunna fixa det den här veckan eller kanske nästa.

Axelsson investerade i ett bevattningssystem för tre år sedan och detta har hjälpt honom att klara de torra perioder som slagit hårt mot jordbruken i olika omgångar.

– Det var en dyr investering, men också helt nödvändig för att rädda skörden. Utan systemet hade jag inte klarat det, säger han.

undefined
Ett bevattningssystem inhandlades till Sommenäs gård för några år sedan, en nödvändig investering enligt lantbrukaren Jan Axelsson.

När det blir dags att summera årets växtlighet och arbetet med att ordna foder till den egna djurbesättningen (omkring 80 dikor för köttproduktion) menar Jan Axelsson att han i det stora hela är ganska nöjd.

– Visst, det har varit besvärligt under vissa perioder, men det finns de som haft det betydligt värre. Jag räknar med att få in mellan 1 100 och 1 200 buntar foder, men för att klara utfodringen måste jag köpa in upp emot tio procent, vilket betyder cirka 100 buntar.

För gårdens ekonomi innebär det en utgift på närmare 80 000 kronor, uppger Axelsson.

– Pengar som jag kunde ha använt till något annat, så lite surt är det såklart, säger han.

undefined
"Vi har klarat oss bra jämfört med många andra som drabbats betydligt hårdare i sommar", säger Tomas Engdahl på gården Axhult öster om Kisa.

Tomas och Fanny Engdahl som driver kravgården Axhult öster om Kisa har ungefär hälften av gårdens cirka 300 hektar åkermark att ta in.

– Det återstår mellan 160 och 170 hektar, säger Tomas som nu håller tummarna för soligt och varmt väder de kommande veckorna.

Efter att ha spanat in den senaste väderprognosen kan Engdahls till viss del pusta ut.

– De närmaste dagarna ser i alla fall lovande ut. Förhoppningsvis kommer vi att bli klara i slutet av september, eller kanske en bit in i oktober. Om det nu inte blir ett totalt omslag.

undefined
Det är dags för slutspurten för årets skörd och trots besvärliga tider med ömsom torka och ömsom kraftigt regn är de lantbrukare vi pratat med ganska nöjda.

Tomas är tacksam över att gården är belägen i ett delvis böljande landskap vilket gör att den nederbörd som faller snabbare rinner undan jämfört med de förhållanden som råder i ett slättlandskap.

– Man kan väl säga att det varit extremt åt båda hållen i sommar. Först rejäl torka och efter det mycket regn. Men vi har ändå klarat oss bra jämfört med andra områden, exempelvis västra Sverige där det varit riktigt tufft.

Den intagna skörden blir till foder för gårdens omkring 140 mjölkkor, en besättning som Engdahls inte vill ska växa.

– Inte för tillfället i alla fall. Vi har vuxit tillräckligt de senaste åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!