– Jag har aldrig upplevt en sommar som den här, säger Sabine Minostedh.
Hon är undersköterska på Bergdala äldreboende, där hon jobbat i cirka 15 år. Efter att vi rapporterat om bemanningscentrum som menat att sommaren inom Kindas vård och omsorg ska ha varit lugn och gått bra har hon och hennes kollegor kontaktat oss. De vill ge sin bild av situationen.
– Vi vill inte kritisera någon. Detta är ett problem överallt, säger Pia Tedhamn.
Tillsammans med kollegorna Patricia Araya, Sabine Minostedh och Marie Samuelsson berättar de hur personalen fått ta 14-timmarspass och att turer ändrats för att överhuvudtaget få schemat att gå ihop. Vissa saker, som sjukdom och vak, kan man inte förutse, betonar de.
– Men vi har inte haft något folk att tillgå, att kunna ringa in. Det har varit väldigt sårbart, säger Pia Tedhamn.
Marie Samuelsson stämmer in. Hon är enhetsadministratör och ansvarar för att bemanningen är täckt på äldreboendet. När det inte finnas vikarier att tillgå från bemanningscentrum måste hon ordna fram ordinarie personal som kan hoppa in för dem.
– Jag kan inte gå hem förrän jag har löst det med personal. Jag jobbar halv sju till tre, men jag säga att jag aldrig har gått hem klockan tre. Det har hänt att jag har gått hem halv sex. Så att det har varit lugnt i sommar, det kan jag inte säga.
Några av dem som hamnat i kläm när personal saknats är Patricia Araya och hennes kollegor. Patricia har fått arbeta själv på en demensavdelning med sex vårdtagare, och har även tagit flera långpass som sträckt sig från 06.45 till 21.15.
– Två dagar och två kvällar har jag stått själv. Helt ensam, säger hon och framhåller att det inte är patientsäkert.
I vanliga fall ska man vara två till tre anställda per avdelning. På demensavdelningarna brukar man till exempel alltid var tre på vardagar, men det har inte funnits personal för det. De som har varit på plats har haft fullt upp med att täcka för frånvaron som uppstått, trots att de redan jobbar varannan helg.
Sammanlagt har ordinarie personal tagit 446 timmars extrapass i sommar. Utslaget på en period om två månader är det drygt sju timmar dagligen.
– Man blir sliten när man jobbar så här mycket. Det är inte bara timmarna i sig. Du har ansvaret på avdelningen, säger Pia Tedhamn.
Dessutom är det flera i personalen som flyttat sin semester. Sammanlagt rör det sig om åtminstone ett 30-tal semesterveckor som anställda väntat med att ta ut i utbyte mot betalning, uppger man.
Även om de alla är medvetna om svårigheterna att bemanna inom vård och omsorg, så skulle de önska ett bättre samarbete inför semesterperioderna.
På bemanningscentrum vet man om att läget på Bergdala varit ansträngd under sommaren. Johanna Dagérus, samordnare, förklarar att tidigare uttalanden om en lugnare sommar syftat på kommunens äldreomsorgen och funktionsstöd som helhet.
– Vi vet att det har varit ganska mycket sjukfrånvaro, väldigt mycket vak, och vi har haft ett avhopp. Vi försöker lösa allting med vikarier, men jag vet ju med mig att vi inte har kunnat göra det till hundra procent.
I samtalet med Dagérus deltar även Chatrine Kumlin, verksamhetschef på bemanningscentrum.
Enligt siffror som man själva tagit fram på Bergdala har man i snitt haft runt sju timmars extrapass per dag. Är det hållbart?
– Jag kan verkligen inte bedöma det. Man skulle vilja kolla upp det, säger Kumlin.
Hon betonar att frågan måste ses utifrån hur mycket extraordinära händelser som inträffat utöver vad man planerat för.
I vanliga fall schemalägger man på varje äldreboende själva sina pass. I år är första gången som bemanningscentrum gör det åt Bergdala på deras egen begäran.
Har det uppstått några komplikationer i och med att det är första gången?
– Vi har ju lagt schema åt andra verksamheter innan, säger Kumlin och tillägger:
– Så nej, det skulle jag inte säga.
Att det återigen skulle bli tufft efter sommaren när all sparad semester ska tas ut hoppas inte Kumlin. Semesteruttaget planeras så att allt inte ska tas ut samtidigt.
– Det är ju chefen för verksamheten som får kolla på vad som är rimligt innan de skickar in beställningarna till oss.
Däremot ges klara besked om att uttag av semester för dem som flyttat sina sommarveckor kommer att prioriteras.