Skogsbrand utanför Kisa krävde ny helikopterinsats

Kampen mot skogsbranden sydväst om Kisa fortsätter. På onsdagen återvände helikoptrarna för att hjälpa räddningstjänsten att vattenbomba området, och släckningsarbetet väntas fortsätta under torsdagen.

Helikoptrar från MSB i Jönköping vattenbombade området både under tisdagskvällen och onsdagen.

Helikoptrar från MSB i Jönköping vattenbombade området både under tisdagskvällen och onsdagen.

Foto: Per Svensson Borrud / Pelles Photo

Kisa2022-07-19 20:05

Det var vid klockan 15.50 på tisdagen som larmet om branden inkom. Enligt uppgifter från SOS Alarm hade en person sett vit rök stiga från skogsområdet precis öster om sjön Glimmingen.

Det tog dock en stund för räddningspersonal att lokalisera branden då det i själva verket var vid sjön Stortöveln, en bit västerut, som det brann. En knapp timme efter larmet hade man ändå lyckats hitta fram.

"Vi har hittat en brand i skogen som är ca 20x30 meter", meddelade Räddningstjänsten Östra Götaland på sin hemsida vid 16.45-tiden och räknade då med att kunna inleda släckningsarbetet inom kort.

undefined
På marken arbetade 15 personer med släckningsarbetet. "Brandmän i Ulrika står i beredskap om något ytterligare skulle hända", sa Daniel Agerhult.

Elden spred sig dock snabbt och efter en stund brann en yta stor som tre, fyra fotbollsplaner.

Då terrängen är otillgänglig och räddningstjänsten hade problem att ta sig fram med ordinarie utrustning kallades två helikoptrar från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) i Jönköping in. Under kvällen vattenbombade de området i ett försök att begränsa branden.

– Troligtvis var det ett blixtnedslag som startade branden. Det är på en av de högsta punkterna i Kinda och terrängen är mycket otillgänglig för oss. Det var därför som vi kontaktade MSB och bad dem hjälpa oss med de två helikoptrarna som fanns tillgängliga i Jönköping, sa Daniel Agerhult, vakthavande befäl vid räddningstjänsten.

Inga byggnader var i fara och inga personer behövde evakueras från det aktuella området.

Vid 21-tiden hade man branden under kontroll. Helikoptrarna hade då avbrutit arbetet med att vattenbomba för att tanka, men fortsatte sedan bearbeta branden ovanifrån fram till 23-tiden.

Under natten kunde räddningstjänsten sedan minska bemanningen, men på onsdagsmorgonen blossade branden upp här och var och arbetet med full styrka återupptogs. Två helikoptrar fortsatte vattenbombningen.

– Det är väldigt mycket glödbränder och det har gått ner en bit i marken också. Vi pratade med insatsledaren nu på morgonen och det var öppna lågor på vissa ställen, men allt är under kontroll i alla fall, sa Ulf Asplund, vakthavande befäl.

undefined
En överblick över brandområdet som vattenbombades av helikoptrar.

Ja, branden var omringad och det var inom området släckningen pågick under eftermiddagen. Strax före klockan 19 uppgav Martin Eriksson, larm- och ledningsbefäl vid räddningstjänsten, att man hade börjat växla ned med manskap.

– Vi kommer att vara kvar under natten med tre brandmän för att på torsdagsmorgonen ta ett nytt beslut. Vi kommer vidare att ha ett möte med markägaren.

Enligt Eriksson finns inte längre några synliga lågor vid platsen, men att det kan finnas exempelvis stubbar som fortfarande glöder.

– Det kan, om vi har otur, snabbt blossa upp igen. Därför vill vi inte lämna för tidigt. Inte minst med tanke på att värmen och torkan kommer att fortsätta att ligga kvar ett tag till.

undefined
Branden spred sig snabbt den torra terrängen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!