Tvisten: Finns risk att dioxin kommer ut i Kisaån

Ett markområde utanför Kisa, som ägs av företaget Blomqvist trä, finns med på länsstyrelsens lista över de förorenade områden som prioriteras högst i länet. Där har en tvist pågått i flera år.

Den tidigare sågen bedrev doppning under åren 1970 fram till slutet av 1980-talet.Doppningsmedel som består av klorfernoler som innehöll dioxin.

Den tidigare sågen bedrev doppning under åren 1970 fram till slutet av 1980-talet.Doppningsmedel som består av klorfernoler som innehöll dioxin.

Foto: Carl Holmqvist

Kisa2020-11-15 10:00

Länsstyrelsen har satt upp målet att 20 förorenade områden i Östergötland ska åtgärdas under 2021 till 2023. På listans 19:e plats finns Blomqvist trä AB i Kinda. 

– Där har det bedrivits trä-impregnering och man har använt doppningsmedel som består av klorfernoler som man inte fått använda sedan många år tillbaka, säger Markus Gustafsson vid enheten för tillsyn och förorenade områden på länsstyrelsen.

Doppningen pågick under åren 1970 fram till slutet av 1980-talet. Klorfernol är ett giftigt ämne som innehåller föroreningen dioxin. Den före detta sågverksanläggningen Bjärkeryd Såg är belägen på fastigheten Bjärkeryd 2:11 och det är Kinda kommun som har tillsyn av objektet.

– Det har gjorts undersökningar på sågverkstomten och det har visat på dioxinföroreningar, men det har inte varit några höga halter, säger Yngve Blomberg, chef för miljöavdelningen på Kinda kommun.

Men enligt Blomberg har inte undersökningarna varit helt tillförlitliga och kommunen vill att det ska tas prover på fler platser i området.

– Vi anser att det ska tas nya prover så att man får bättre grepp om hur det ser ut.

Markägaren Ingvar Blomqvist tycker att de provtagningar som redan gjorts är tillräckliga.

– Vi har tagit prover över hela området, i tre omgångar och det har varit under gränsvärdet varje gång, säger Ingvar Blomqvist.

Markägaren har överklagat kommunens krav om provtagning på området. Först till länsstyrelsen som inte ändrade på beslutet och sedan till mark- och miljödomstolen.

– Föreläggandet har varit liggande i flera år. Vi vill komma vidare med ärendet. Sen är det inga akuta risker vad vi kan se, men det stannar ju upp när det tar så lång tid med prövningarna, säger Yngve Blomberg.

Anledningen till att kommunen vill göra en provtagning igen är för att man vill se hur höga halterna av dioxinet är.

– Vi vill veta om man ska göra åtgärder eller inte. Vi har en å (Kisaån) som rinner genom området och det finns en risk att vattnet skulle kunna ta dioxinet vidare ut i miljön.

På listan med de 20 högst prioriterade områdena finns även dioxinförorenade Brandsnäs såg i Ydre. När de listar topp 30 värst förorenade platser är även Kindaområdena Opphems såg, dioxin (plats 25), Televerket vid Verveln, koppar (plats 29) och Kisasjön, kvicksilver (plats 30) med.

Yngve Blomberg, chef för miljöavdelningen på Kinda kommun, vill att området ska provtas igen.
Yngve Blomberg, chef för miljöavdelningen på Kinda kommun, vill att området ska provtas igen.
Karta: Blomqvist Trä AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!