Tydlig gräns mellan skola och skejtpark

Den ligger lockande nära. Men för elever på mellanstadiet krävs det tillstånd för att nyttja skejtparken i Kisa under skoltid.

Närheten till skola och fritidsgård var avgörande när skejtparken placerades vid Värgårdsområdet.

Närheten till skola och fritidsgård var avgörande när skejtparken placerades vid Värgårdsområdet.

Foto: Per Svensson Borrud/Pelles Photo

KISA2018-08-21 17:25

Den hett efterlängtade skejtparken strax intill Värgårdsskolan invigdes lagom till sommarlovet i mitten av juni. Så långt var allt frid och fröjd.

Men när höstterminen inleddes för en vecka sedan väcktes frågan i vilken utsträckning som eleverna i årskurserna fyra till sex fick använda anläggningen på raster.

– Självklart vill många åka och det är ju därför den är byggd, säger Henrik Johansson, rektor för mellanstadiet på Värgårdsskolan.

Kruxet är att skejtparken ligger utanför skolans område. Därmed upphör också skolans tillsynsansvar.

– Vi har diskuterat hur vi ska göra och har kommit fram till förhållningsregler eftersom barnen lämnar skolområdet, säger Henrik Johansson och fortsätter:

– Då har vi inte full tillsyn och kan inte se till att barnen har skydd. Risken att skada sig är större i en skejtpark än att till exempel spela fotboll.

Endast åkning med kickbike (sparkcykel) blir tillåten under skoltid. Den som vill åka måste ha tillstånd från förälder/målsman.

– Vi har gått ut med information till alla föräldrar som måste godkänna att eleven får åka och lämna skolområdet. Så ur skolans synvinkel hoppas jag att det är klart och tydligt.

Begränsningen till kickbike under skoltid för mellanstadiets elever sker inledningsvis på prov för att utvärderas senare.

Däremot är det fritt fram i skejtparken för ungdomarna på högstadiet som rör sig mer fritt mellan lektioner, lunchraster och håltimmar under skoldagen.

– Därför måste vi känna av hur det blir, säger Henrik Johansson.

– Rent teoretiskt kan det ju dessutom komma utomstående och vuxna som vill åka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om