Under onsdagen vaccineras den första personen i Kinda

De första doserna av covid19-vaccinet förväntas anlända till Kinda under onsdagen. Brukarna på ett av kommunens tre äldreboenden är först ut att erbjudas vaccination.

På onsdagen anländer de första doserna av covid19-vaccinet till Kinda och ett av kommunens äldreboenden.

På onsdagen anländer de första doserna av covid19-vaccinet till Kinda och ett av kommunens äldreboenden.

Foto: Julia Djerf

Kisa2020-12-29 16:00

– Jag kan inte säga exakt hur många doser vi kommer att få i den första omgången men vi räknar med att kunna erbjuda vaccinet till alla brukare, som vill ha det, på det aktuella boendet, förklarar vård- och omsorgschefen Ida Björkman.

Anledningen till att hon under tisdagen inte vill peka ut det specifika äldreboendet är att kommunen i skrivande stund informerar de berörda brukare och deras anhöriga. Totalt sett är det cirka 110 Kindabor som tillhör den högst prioriterade gruppen, alltså de äldre som bor på särskilt boende. En del av dem vaccineras alltså under onsdagen.

När räknar ni med att alla på äldreboenden har erbjudits vaccin?

– Det kan inte jag säga i dag. Det beror helt på i vilken takt leveranser kommer till Östergötland och hur regionen fördelar dem ut till kommunerna, svarar Björkman.

Gruppen som står näst på tur, som prioritering nummer två, är de äldre som har hemsjukvård eller hemtjänst. Dessa är i runda slängar 450 stycken i Kinda.

– Jag kan inte svara exakt hur det kommer att gå till, det pågår en intensiv planering, men information kommer att skickas ut allteftersom. Alla kommuner och regionen jobbar gemensamt med att ta fram kommunikationsplaner.

Efter samhällets mest sköra personer ska den kommunala vårdpersonalen, drygt 425 stycken i Kinda, erbjudas vaccinet.

– Som det ser ut nu är det regionen som ansvarar för vaccinationsinsatsen när det gäller medarbetare, avslutar Björkman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!