Ungdomshälsa i Kinda utreds - "Tröskeln måste vara låg"

Region Östergötland har tidigare identifierat problem med "höga trösklar" i Kinda och övriga småkommuner. Nu är lösningar på gång - genom en ny överenskommelse i länet.

En ny överenskommelse och ett nytt ramavtal för ungdomshälsan ska förändra regionens arbete med psykisk ohälsa bland barn och unga - det förklarar regionrådet Kaisa Karro (S).

En ny överenskommelse och ett nytt ramavtal för ungdomshälsan ska förändra regionens arbete med psykisk ohälsa bland barn och unga - det förklarar regionrådet Kaisa Karro (S).

Foto: Arkiv/Frida Glenning Ströberg

Kisa2020-11-11 08:40

– Inför 2021 har vi gett verksamheterna ett uppdrag att ha ungdomshälsor i bland annat Kinda, Valdemarsvik och Åtvidaberg. Där gör vi en korrigering för att möta den psykiska ohälsan i länet, förklarar regionrådet Kaisa Karro (S).

I Kinda har regionen i dag ingen fysisk första linje-verksamhet för barn och unga som lider av psykisk ohälsa och är i behov av behandling, utan dessa hänvisas till Linköping. Kommunens elevhälsa menar att det för många familjer, som är i behov av vård och stöd, är ett oöverstigligt hinder. Även kommunrevisionen belyser problemet i sin senaste granskning.

– Tröskeln för att kunna söka vård om man mår dåligt måste vara låg. Då är ungdomshälsorna ett sätt att göra det mer tillgängligt men även kopplingen som eleverna har till skolhälsovården är viktig, konstaterar Karro och fortsätter:

– En jämlik vård behöver inte alltid innebära att det ska se likadant ut överallt utan det handlar om att möta behoven utifrån de förutsättningarna som finns. Det viktigaste är att alla i länet känner att det finns en ingång.

undefined
I Kinda finns i dag ingen första linje-verksamhet för barn och unga som lider av psykisk ohälsa och är i behov av behandling. Tanken är att det ska förändras under 2021.

Förutom överenskommelsen har ett nytt ramavtal för ungdomshälsan tagits fram.

– Syftet är att det ska bli mer lika över länet. Hur förändringen kommer att arrangeras rent praktiskt kan jag inte säga i dag, förklarar regionrådet.

En annan punkt som revisionen kritiserar är samverkan mellan regionen och Kinda kommun.

– Vi ser absolut att det finns utvecklingspotential där, avslutar Karro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!