Det började 2007 och är inte slut än på långa vägar. På fredagen kom beskedet om att upphandlingen stoppas för en nybyggd brandstation.
– Det är med sorg i hjärtat som vi avbryter upphandlingen om en ny brandstation vid Mariaberget i Kisa, sa i går samhällsbyggnadsnämndens ordförande Björn Hoflund (M) som tillsammans med nämndens förste och andre vice ordförande Conny Forsberg (S) och Göran Olsson (C) igår kallade till en hastigt påkommen presskonferens.
Diskussionerna om en ny räddningsstation i Kisa har pågått sedan 2007, då den gamla på Brandvägen inte ansågs hålla måttet arbetsmiljömässigt. Under årens gång har den ena efter den andra utredningen avlöst varandra och kostnaderna för att utreda behovet, placeringen och storleken på en ny brandstation har kostat Kinda kommuns skattebetalare mångmiljonbelopp.
I våras togs det beslut om att gå ut med en upphandling och sedan tidigare var taket på kostnaden, anbud och kringkostnader, satt till 47 miljoner kronor.
Samhällsbyggnadsnämndens politiker har under sommaren väntat på att få öppna de anbud som kommit in till kommunkontoret och så var det dags i veckan att sprätta anbudsbreven. Nu blev spänningen en aningen sval, då endast ett anbud kom in.
– Vi vill inte säga några direkta siffror men prislappen landande på mellan 10 och 15 miljoner över budgeterade 47 miljoner kronor. Det är mycket för högt. Vi avbryter nu upphandlingen och skälet är bristande konkurens då endast en leverantör har inkommit med anbud, säger Björn Hoflund.
Så att prislappen var inte avgörande?– Vi kunde ha avbrutit upphandlingen även av den orsaken, säger Conny Forsberg.
Vad händer nu?– Vi ska gå in och titta i upphandlingsmaterialet och se om vi kan ändra något och sedan blir det att gå ut med en ny upphandling, säger Björn Hoflund.
– Målet är att vi ska ut med upphandlingen så snart som möjligt, helst under hösten, säger Göran Olsson.
När tidningen pratar med räddningschef Thomas Blixt blir han bedrövad.
– Jag blir jättebesviken. Det blir svårt att komma tillbaka till jobbet på måndag och känna glädje, säger Thomas Blixt.
– Jag begriper inte i vilken motvind man jobbar i. Man kör ända fram till tilldelningsbeslutet och då avbryter man upphandlingen. Ja det känns tufft nu och vem säger att priset blir lägre vid nästa upphandling.
lars-goran.bexell@vtkp.se