V säger nej till besparing - vill höja skatten med 1,50

Nej, kraftiga besparingar och effektiviseringar är inte rätt väg att gå. Det menar Vänsterpartiet som istället vill lösa kommunens ekonomi med förebyggande satsningar.

"Vi är skyldiga våra väljare att visa hur vi vill förbättra kommunen", säger Vänsterns Erik Andersson, Majviol Thostrup och Anders Lind när de lägger fram sitt budgetförslag för 2021.

"Vi är skyldiga våra väljare att visa hur vi vill förbättra kommunen", säger Vänsterns Erik Andersson, Majviol Thostrup och Anders Lind när de lägger fram sitt budgetförslag för 2021.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-10-16 20:00

"Vi vill visa att det finns ett alternativ till att bara krama hårdare om de kommunala verksamheterna", konstaterar Erik Andersson när han med Majviol Thostrup och Anders Lind presenterar V-budgeten för 2021. Till skillnad från de övriga partierna vill de lyfta bort fokus från besparingskrav till att angripa den stora kostnadsboven.

– Inför det här året lades ett sparkrav på 22 miljoner kronor men det har visat sig med all önskvärd tydlighet att vi inte längre kan spara på det sätt vi gjort. Kostnaderna har istället ökat och då handlar det primärt om problem inom individ- och familjeomsorgen, förklarar Andersson och fortsätter:

– I budgetunderlaget tar man höjd för att placeringskostnader och försörjningsstöd ökar med 4,5 miljoner kronor nästa år. Vi tycker att pengarna istället ska användas för proaktiva arbetsmarknadsinsatser för att se till så att de här personerna aldrig hamnar hos socialtjänsten.

undefined
Den stora kostnadsökningen för kommunen ligger på individ- och familjeomsorgen i form av placeringskostnader och försörjningsstöd. Vänsterpartiet vill i sin budget satsa för att lösa problematiken.

Utöver detta vill partiet miljonsatsa för att öka bemanningen inom kommunens kärnverksamheter.

– Pandemin har visat de brister som finns, förklarar trion och syftar på vikariebrist och en tuff arbetsmiljö.

Finansieringen? Jo, partiet föreslår en skattehöjning på 1,5 krona och ett minskat överskottsmål - vilket inbringar cirka 40 miljoner kronor.

– Vi måste kickstarta ekonomin för att kunna hantera personer som hamnar snett. Sedan behöver vi arbeta med effektiviseringar på ett mer långsiktigt sätt, avslutar Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!