Tappet ligger på cirka 15 000 kubikmeter jämfört med förra året, enligt Patrik Wass, platschef vid Kindasågen.
Högsta tillåtna produktion är 240 000 kubikmeter, vilket kan jämföras med rekordåren 2016 och 2017 när den landade på knappt 230 000 kubikmeter.
Nedgången i år handlar om både regn och solsken över råvaran på rot.
På vilket sätt blev det besvärligt?– I våras var det blötan som gjorde att det var svårt att få ut timret från skogen utan att köra sönder marken. I somras var det avverkningsstopp på grund av den höga brandrisken. Man vågade inte gå in med maskiner när risken för gnistbildning var stor.
Hur påverkade det tillgången på sågade trävaror?– Marknaden varnade för en bristsituation. Men vi lyckades tillsammans sy ihop det så att bygghandeln hade tillgång på virke. Därför blev det ekonomiskt bra ändå.
Enligt Patrik Wass är det en följd av ökat intresse från allmänheten för trä som råvara.
– Det känns som att träbranschen är på frammarsch och att vi går en spännande framtid till mötes. Det är klimatsmart att bygga i trä och det blir nya användningsområden när fossila material ska ersättas.
Spännande har även det gångna året varit med tanke på dubbla jubileer. Dels fyllde Kindasågen 50 år och Södrakoncernen firade 80-årsjubileum.
– Det har uppmärksammats på många olika sätt.
Inför nästa år finns långt framskridna planer på en målningslinje för ytterpanel på Kindasågen. En investering på cirka tio miljoner kronor. Allt för att möta en ökad efterfrågan på grundmålat byggnadsvirke.
– Vi håller just nu på att träffa leverantörer för att titta på tekniska lösningar. Hittar vi rätt leverantör har vi som mål att sätta i gång efter sommaren.
Önskemålet om en målningslinje kommer från Kindasågens ägare, skogskoncernen Södra, som ser att efterfrågan på grundmålat virke ökar medan det omålade minskar hos svensk bygghandel.
I vilken mån det innebär nyanställningar i Kisa är för tidigt att säga, enligt Patrik Wass.
– Det beror på pensionsavgångar och annat, men det krävs i vilket fall två personer för att sköta målningslinjen.
Det talas mycket om svårigheter att rekrytera medarbetare i Sverige i dag. Hur är det hos er?– Det beror på, men automatiseringselektriker och mekaniker kan vara svårt att får tag på.
Kindasågen sysselsätter 84 personer.