Valde ny väg under pandemin: "Mer än 40 timmars arbete"

Richard Lang tog examen i fjol, mitt under pandemin. När inga jobb fanns att tillgå bestämde han sig för att starta eget – inom en helt annan bransch.

Richard Lang pysslar med en gitarr. Det är att byta strängar som står på schemat.

Richard Lang pysslar med en gitarr. Det är att byta strängar som står på schemat.

Foto: Agnes Ganestål

Kisa2021-09-06 17:00

– Mitt jobb är så pass kul att det blir mer än 40 timmars arbete i veckan, berättar Richard Lang.

Han ägnar sig åt att renovera stränginstrument, främst gitarrer. Att han började arbeta inom rådande bransch var något av en tillfällighet.

– När jag tog examen i beteendevetenskap inom HR förra hösten kände jag att jag ville göra något mer praktiskt. Jag har själv spelat på bröllop och liknande i många år, men alla spelningar ställdes in när pandemin kom och jag fick massor av tid över.

undefined
Richard Lang pysslar med en gitarr. Det är att byta strängar som står på schemat.

Dessutom var det vid tidpunkten ont om jobbannonser inom HR-branschen, belyser Richard.

– För att ha något att göra under sommaren började jag släppa lite videor där jag fixade instrument. Efter det började folk höra av sig och be om hjälp med sina instrument.

Hur uppkom idén att börja spela in klipp?

– Det finns mycket svenska instrument av märket Levin som är i väldigt fin kvalitet, men det finns alldeles för lite material som verkligen visar instrumenten. Min tanke var därför att göra några demos på de Levin-instrument som jag renoverat, för att bygga upp ett bibliotek.

undefined
Richard renoverar inte bara instrument, han spelar även själv.

Ganska snart insåg Richard att han inte kunde behålla fem likadana gitarrer av samma märke. Insikten fick honom att börja sälja sina renoveringsobjekt.

– Jag märkte då att det var mycket lättare att få instrumenten sålda om det fanns videor på dem. 50 procent av det jag gör än idag är att köpa in renoveringsobjekt som jag sedan säljer.

Förutom att köpa in renoveringsobjekt har han tre olika kundgrupper. En är hobbymusikerna som vill få i ordning ett instrument till spelbart skick, en är musiker som behöver en service av sina instrument och en är "nördarna" som tycker det är kul med gamla instrument och vill ha dem iordninggjorda.

Hemma i huset i Kisa, i källaren, har Richard ett litet rum där han arbetar. Flera instrument, främst gitarrer men också några mandoliner, ligger på bänkar och hyllor och väntar på hans omsorg.

undefined
Att Richard Lang började försörja sig på att renovera instrument är nog tack vare pandemin, tror han.

Intresserad av musik har han varit sedan 10 års ålder.

– Det var tack vare den kommunala musikskolan. De åkte ut och ersatte den obligatoriska musiken man ska ha i mellanstadiet, så då började jag spela bas.

Sedan dess har musikintresset utvecklats och Richard har både spelat i olika band och startat eget företag för att lättare kunna ta spelningar på exempelvis bröllop.

– Just nu är jag med i en grupp där jag spelar bas. Ett tag var jag med i ett tolvmannaband. Vid sidan om spelandet har jag nog alltid hållit på och fixat med instrumenten själv. När jag växte upp och spelade hade jag ingen vetskap om några gitarrmakare så jag gjorde det som behövdes själv.

undefined
Richard Lang.

Richard skrattar och tillägger:

– Men mycket blev nog sämre i början.

Kommer du vilja spela själv eller fortsätta göra i ordning instrument när pandemin är över?

– Jag kommer absolut börja spela mer själv igen, men jag vet inte hur mycket. På ett sätt är det rätt skönt att ha ett jobb mellan 9 och 17 när man har barn. Vi får se vad som händer, jag har jämt drivits av vad jag vill göra. En dag kanske jag vaknar upp och inte tycker det är kul att renovera instrument längre och då kommer jag sluta.

Men just nu är det jättekul, belyser Richard.

– När man är lite nördigt lagd, som jag ju är, finns det så mycket grejer man kan testa. Det finns massor saker som jag fortfarande kan bli mer klok på. Jag känner att det finns mycket inom detta som kommer kunna intressera mig under en lång tid framöver.

Richard började intressera sig för musik vid 10 års ålder. Idag är han både musiker och gitarrmakare.
Richard började intressera sig för musik vid 10 års ålder. Idag är han både musiker och gitarrmakare.
Richard Lang

Ålder: 33 år.

Bor: I Kisa med familj.

Sysselsättning: Reparerar stränginstrument. Är även musiker. 

Intressen: Sociologi, true crime och matlagning.

Äter helst: Italienskt.

Roligaste musikminne: Min första kväll på Frenchmen Street i New Orleans.

Tankar kring att starta eget under en pandemi: Jag har inte reflekterat så mycket över det. Att det här har blivit möjligt är nog tack vare pandemin. Jag fick så mycket tid över och det fanns inga jobb att söka. Det här blev naturligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!