Så stort blev stödet för nya listan: "Är överraskade"

Den nya nomineringsgruppen i Kinda pastorat kniper tre av 15 mandat i kyrkofullmäktige. Det visar, under måndagsmorgonen, de preliminära siffrorna efter kyrkovalet 2021.

Det preliminära resultatet i kyrkovalet visar att den nya nomineringsgruppen i Kinda pastorat, Levande församlingar, får tre av 15 mandat i kyrkofullmäktige medan Kyrkans samlingslista får resterande tolv.

Det preliminära resultatet i kyrkovalet visar att den nya nomineringsgruppen i Kinda pastorat, Levande församlingar, får tre av 15 mandat i kyrkofullmäktige medan Kyrkans samlingslista får resterande tolv.

Foto: Dennis Petersson/bildmontage

Kisa2021-09-20 12:29

Med 135 av 608 giltiga röster tar nomineringsgruppen LfKp (Levande församlingar i Kinda pastorat), efter årsskiftet, steget in i pastoratets beslutsorgan. Ksk (Kyrkans samlingslista i Kinda Pastorat), som tidigare har kandiderat utan konkurrens, förlorar samtidigt 3 av sina 15 mandat i fullmäktige. Berit Ivarsson Horned, den nya nomineringsgruppens förstanamn, kommenterar valresultatet så här:

– Det är jätteroligt, så roligt, att det gick så pass bra. Nu funderar vi givetvis på vad resultatet innebär och vi är väldigt inställda på ett samarbete, och ingenting annat, med den andra nomineringsgruppen.

undefined
"Svenska kyrkan i Kinda ska inte vara en tyst plats", konstaterar Berit Ivarsson Horned som, genom sin grupps tre mandat, vill öka transparansen i verksamheten.

Ni hade inte hoppats på ett ännu större stöd?

– Det är klart vi hade. Samtidigt ska vi vara ödmjuka och vi är faktiskt glada, och lite överraskade, över att vi fick ett så stort gensvar. Det hade ju lika gärna kunnat vara så att medlemmarna gått till valet och röstat precis som de alltid har gjort – alltså inte brytt sig om att det fanns ett nytt alternativ, svarar Ivarsson Horned.

Vad kan ni egentligen göra för skillnad med tre mandat?

– Vi kan göra vår röst hörd på plats, det är där som man kan påverka. Med tre mandat kan vi i alla fall vara modiga, våga säga vad vi tycker och tänker. Det hade varit betydligt svårare med bara ett mandat.

undefined
"Den nya gruppen tillför engagemang", konstaterar Mathias von Wachenfeldt som ser positivt på den nya nomineringsgruppens intåg i pastoratets beslutsorgan.

Mathias von Wachenfeldt, kyrkofullmäktiges nuvarande ordförande och ett av toppnamnen på Ksk:s lista, ser det som positivt att den nya nomineringsgruppen tar steget in i pastoratet. Han är, trots tappet, nöjd över det stöd som hans egen grupp har fått.

– Jag lägger inte så stor vikt vid mandatfördelningen, det viktigaste är att de personer som är mest engagerade kommer med. Jag ser inte valet som en tävling eller kamp utan ett sätt att bilda ett bra fullmäktige, konstaterar han och fortsätter:

– Det känns fint med ett så pass stort stöd för vår grupp kan jag tycka.

undefined
637 av pastoratets 3 658 röstberättigade medlemmar deltog i valet. Det är en lägre siffra än för fyra år sedan.

Anders Ljung, ordförande i både kyrkorådet och valnämnden, har full koll på nästa steg i processen:

– Först avvaktar vi det definitiva resultatet och sedan kallar vi till ett förberedande kyrkofullmäktige för att välja ordförande men framförallt en valberedning som tar fram kandidater till det nya kyrkorådet.

– Allt ska ske skyndsamt och målet är att det ska vara klart till årsskiftet, fortsätter han.

17,41 procent av Kinda pastorats 3 658 medlemmar röstade i valet. Det är ett lägre valdeltagande än 2017.

Karta: Kinda Pastorat
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!