– Det behövdes inte många år till innan huset hade varit alldeles för dåligt för att rädda, det var konstigt att det ens stod upp fortfarande och det hade nog aldrig gått att fixa om man hade lejt bort arbetet, det hade blivit alldeles för dyrt. Det här var nog husets enda chans att överleva, säger Johan Svensson, när vår tidning träffar kompisgänget i Taberg, som fastigheten heter, på Grönedegatan i Kisa.
När Jacob Wesik fick förfrågan om att köpa det, för tre år sedan, obeboeliga huset tog han fram mobilen och skrev ett meddelande till sina vänner. På några timmar, utan att ha gått på en endaste visning, hade de bestämt sig. För 450 000 kronor blev de gemensamt ägare av den anrika fastigheten.
– När vi köpte huset var det många som trodde att det aldrig skulle fungera, de tyckte att vi skulle se till att skriva kontrakt medan vi fortfarande var sams. Egentligen borde vi kanske ha slagit ihjäl varandra flera gånger vid det här laget, men det är faktiskt ingenting som vi har varit oense om. Det är ingen av oss som är särskilt svår att ha att göra med, berättar kompisgänget.
På våren efter husköpet påbörjades renoveringen som kom att omfatta i princip varenda hörn av byggnaden. Väggar, golv, rör och skruvar, allt har bytts ut och i dag rymmer fastigheten fyra lägenheter och ytterligare en är på gång. Hittills har de fyra vännerna spenderat omkring 1 500 000 kronor, en investering de planerar att få tillbaka genom hyresgäster.
– Man såg aldrig riktigt slutet på renoveringen, det kändes som oändligt mycket arbete, men vi kände faktiskt aldrig att vi ville ge upp. Hade man stått här ensam, och dessutom haft ett datum då det hela skulle vara klart, hade det nog varit betydligt tuffare, menar Erik Axelsson och Jacob Wesik fyller i:
– Det har varit lite av en livsstil. Vi har nästan varit här varenda helg, är det lördag har man gått upp och åkt hit, och vi har renoverat mycket under våra semestrar.
Den högt belägna tomten köptes för första gången år 1900 och 20 år senare genomfördes den stora byggnationen. Många Kisabor har en koppling till huset och tack vare kompisgängets slit har en stor del av Kisas historia bevarats, förhoppningsvis i närmare 100 år till.
– Det blev mycket bättre än vi kunde tänka oss. Förut såg det ju så tråkigt ut för alla i området, nu är det ju betydligt trevligare för grannarna, avslutar de smått unika husägarna.