"Var fingerfärdig som en trollkarl"

En 31-årig man och en 32-årig kvinna genomförde en rad växlingsbedrägerier i butiker – bland annat i Kisa. Nu har de fått sin dom.

En 31-årig man och en 32-årig kvinna har dömts för upprepade växlingsbedrägerier.

En 31-årig man och en 32-årig kvinna har dömts för upprepade växlingsbedrägerier.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Kisa2019-03-26 10:45

Mellan den 12 november förra året och den 28 januari i år besökte paret en rad butiker runt om i landet. Paret använde ett välkänt knep för att lura till sig pengar: De lämnade fram en 1 000-kronorsedel för att låtsas vilja köpa en vara till lågt pris. Därefter ångrade de köpet och ville lämna tillbaka växeln mot att återfå 1 000-kronorssedeln. I samband med växlingen distraherade paret kassapersonalen på olika sätt – som att högljutt diskutera köpet, påstås sig vilja ha euro-sedlar samt vifta med händerna. Genom de avledande manövrerna lyckades paret vid sammanlagt tretton tillfällen lura till sig 6 700 kronor.

En butik i Kisa fick påhälsning av paret vid inte mindre än tre tillfällen. Den 12 november i fjol lurade paret till sig 500 kronor. Samma sak skedde den 5 januari i år. Den 26 januari återvände 31-åringen och 32-åringen till butiken i Kisa – men denna gång misslyckades bedrägeriförsöket.

Paret anhölls den 2 februari och ställdes inför rätta i Västmanlands tingsrätt. Under rättegången vittnade en butiksanställd om att paret hade velat köpa en chokladask för 40 kronor. De betalade med en 1 000-kronorssedel – och ångrade sedan köpet. Enligt den anställde var den 31-årige mannen "fingerfärdig som en trollkarl när han hanterade pengarna".

31-åringen har nu dömts för bland annat tretton fall av bedrägeri till fängelse i åtta månader. 32-åringen döms för elva bedrägerier till fängelse i sex månader. Efter avtjänat straff ska paret utvisas ur landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om