Vårdcentralen Lex Maria-anmäls: "Allvarliga vårdskador"

En hjärninfarkt kunde ha undvikits och en reumatisk sjukdom skulle misstänkts tidigare. Nu Lex Maria-anmäler Region Östergötland två händelser vid Kisa vårdcentral.

Region Östergötland Lex Maria-anmäler sig själva för två händelser på Kisa vårdcentral. "Bedömer att patienterna råkat ut för allvarliga vårdskador", säger chefsläkaren Lena Nilsson.

Region Östergötland Lex Maria-anmäler sig själva för två händelser på Kisa vårdcentral. "Bedömer att patienterna råkat ut för allvarliga vårdskador", säger chefsläkaren Lena Nilsson.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Kisa2020-09-19 16:00

– Vi har gjort bedömningen att de här patienterna har råkat ut för allvarliga vårdskador och då har vi skyldighet att anmäla händelserna till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), förklarar regionens chefsläkare Lena Nilsson.

I ett fall ska en patient med ledvärk ha sökt vård i mars 2017. Blodprov togs och en kortisonbehandling, som ledde till värk och svullnader, sattes in. När samma patient, i januari 2020, träffar en ny läkare ger blodproven samma resultat men den här gången inleds en utredning avseende reumatologisk sjukdom - vilket ger bättre resultat. I fall nummer två kunde en hjärninfarkt, som inträffade i början av 2020, förhindrats om åtgärder satts in redan två år tidigare när patienten kontrollerades och hade ett förhöjt värde av blodplättar.

– Händelserna har utretts internt och det viktigaste är att vi tar fram åtgärder för att minska risken för att det upprepas, menar Nilsson.

Enligt vårdcentralens verksamhetschef Susanne Svärm har den nuvarande personalen informerats om de båda fallen.

– Vi har gått igenom handläggningsrutiner och hur man ska följa upp vad vi kallar patologiska labbprover. Vi har också uppmärksammat sjukdomstillstånd som kan ha liknande blodbilder och hur de då behöver hanteras.

– Jag bedömer att risken för att något sånt här ska hända är mindre nu. Vi har en fast personal med en begränsad patientlista och vi har regelbundna läkarmöten där patientfall diskuteras, avslutar Svärm.
 

Karta: Kisa vårdcentral
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!