I somras insjuknade Kisabon Per Svensson Borrud i sjukdomen som förr kallades blodförgiftning. Vid ett besök på vårdcentralen, några dagar efter de första symtomen, bedömdes orsaken till smärtorna vara ryggskott och artros. Nu, inom de närmaste veckorna, kommer ett möte arrangeras för att gå igenom händelseförloppet.
– Han har bett om att få prata med mig som verksamhetschef. Jag vet vad som står i våra journaler men jag vill inte på något sätt föregå mötet genom att kommentera det enskilda patientfallet på grund av sekretess, konstaterar Svärm.
Finns det risk för en lex Maria-anmälan?
– Nej, det är inget jag har i tankarna nu eller som jag har tänkt på när jag har kommit i kontakt med fallet. Vi kommer nu att ha ett samtal i första hand.
Årligen drabbas cirka 40 000 svenskar av sjukdomen och drygt 20 procent tillfrisknar aldrig.
– Sepsis är en form av spridd infektion som debuterar ganska hastigt kan man säga. Jag kan inte säga att det är vanligt men det är inte heller ovanligt eller okänt. Det är något vi absolut känner till och tänker på i situationer.
Vad finns det för tydliga tecken på sepsis?
– Klassiska fynd är feber, frossa, hjärtklappning, lågt blodtryck och allmänpåverkan, svarar Svärm och avslutar:
– Om jag ska skicka med något slags budskap är det som vi alltid säger, är man sjuk med hög feber och allmänpåverkan ska man alltid kontakta vården. Då är misstanken stor för en allvarlig infektion.