Vårdcentralens drag för att hålla sig friska

På vårdcentralen i Kisa råder extra försiktighet för personalen. Allt för att minimera förkylning- och smittspridningen. Även om läget är lugnt så är det mer personal borta än vanligt.

På Kisa vårdcentral har hårda restriktioner införts och sjuk personal ska stanna hemma.

På Kisa vårdcentral har hårda restriktioner införts och sjuk personal ska stanna hemma.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-03-16 22:00

– När vi känner av förkylningssymtom väljer vi att vara hemma och inte på jobbet, säger Susanne Karlsson, tillförordnad verksamhetschef.

Vårdcentralen i Kisa är en utsatt plats för smittspridning och därför uppmanar ledningen att den som är det minsta förkylningssjuk ska hålla sig borta. Det gäller både om man jobbar där, eller om man är besökare. För att minimera risken att smitta kommer in i byggnaden har situationen lösts på ett nytt sätt.

– Numera uppmanar vi till att lämna en lapp med namn och telefonnummer utanför vår entrédörr så ringer vi upp i stället. Det gäller för alla som känner av förkylningssymtom. Vi vill inte att fler ska smittas, därför har vi ganska strikta restriktioner, säger Susanne Karlsson.

Ett annat sätt att säkerställa att personal inte beblandas med onödigt många sjuka personer, är att ta en bakväg in på vårdcentralen. Därmed behöver de inte ta sig till väntrummen via entrén och reception. Allt för att vara extra försiktiga och minska riskerna.

För personalen som just nu är borta från vårdcentralen rör det sig enligt verksamhetschefen endast om förkylning eller vård av sjukt barn. Läget just nu ser Susanne Karlsson som extra ordinärt och ett annorlunda sätt att jobba på.

– Det är klart att vi försöker göra vårt allra bästa efter de förutsättningar som finns. Vi planerar för att det kan bli ännu skarpare läge där ytterligare åtgärder kan behöva göras, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!