Vårdpersonalen om andravågen: "Som ett slag i magen"

"Vi måste orka en vända till. Vi har egentligen inget val". Det konstaterar undersköterskan Andreas Häll efter att en brukare i Kinda återigen bekräftats smittad av covid-19.

Andreas Häll är undersköterska och huvudskyddsombud vid Bergdala äldreboende. "Det är en påfrestande situation", säger han om att smittan nu ökat igen.

Andreas Häll är undersköterska och huvudskyddsombud vid Bergdala äldreboende. "Det är en påfrestande situation", säger han om att smittan nu ökat igen.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-11-10 08:00

Under måndagsförmiddagen, när vi träffas i närheten av hans bostad i Kisa, har han en ledig dag från sin tjänst på Bergdala äldreboende. Genom anställningen, och rollen som huvudskyddsombud, har han en god överblick på arbetsplatsen. Hans fackförbund är Kommunal som har uppemot 400 kommunalt anställda medlemmar i Kinda.

– Det är en väldigt tuff situation för alla mina kollegor. Man tänker att det kanske inte är så jobbigt att klä på och av skyddsutrustning hela tiden och tänka på alla moment som krävs för en god hygienmiljö men det är påfrestande. Även vetskapen om att det är en lömsk och smittsam sjukdom gör att många känner en oro, förklarar Häll och fortsätter:

– Man är orolig för att själv smittas. Man vet inte vilken sjukdomshistoria som kan göra att man blir svårt sjuk.

undefined
Kommunal har drygt 400 medlemmar som är anställda inom Kinda kommun. Ingela Brixlin är ortsansvarig. "Jag tycker våra medlemmar får de förutsättningar som krävs för att klara andravågen", säger hon.

Kinda drabbades tidigt av coronaviruset - både i samhället och inom de kommunala verksamheterna. Redan i början av maj hade 20 brukare i kommunen bekräftats smittade. Ett drygt halvår senare har smittan återvänt.

– Vi är inne på samma spår som i våras men nu finns de rutiner och den skyddsutrustning som krävs på plats.

Har man som vårdpersonal hunnit återhämta sig?

– Det är en jättesvår fråga. Någonstans måste vi orka att hålla i för våra äldres skull. Vem gör annars jobbet?, svarar Häll.

Länge hoppades han att våg nummer två aldrig skulle komma. Nu, när den väl är här, är han inte speciellt förvånad.

– När jag såg hur allmänheten betedde sig i somras och hur man turistade runt om i landet misstänkte jag att pandemin skulle svänga tillbaka. I Kisa var affärernas parkeringar fullsmockade av bilar och det är de aldrig annars. När man själv jobbar inom vården, och ser det här, känns det som ett slag i magen, berättar Häll.

– Jag hoppas att man som medborgare, just nu, tar sitt ansvar och följer de riktlinjer som finns. Då kan vi klara det här.

undefined
Andreas Häll hoppas att allmänheten tar situationen på allvar och följer restriktionerna. "När man ser att folk missköter sig känns det som ett slag i magen", säger han.

Ett glädjebesked för Häll och hans fackkollegor var det kollektivavtal som nyligen tecknades mellan Kommunal och Sveriges kommuner och regioner. Här innefattas ett engångsbelopp på 5 500 kronor som ska betalas ut till de välfärdsanställda medlemmarna i december. Under de kommande 29 månaderna ska lönerna höjas med 5,4 procent.

– Det är ett litet plåster på såret men det arbete som utförs på våra sjukhus, vårdcentraler och äldreboenden borde fortfarande vara värt mer, avslutar Häll.

Karta: Kinda
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!