Vårdstedt sjöng om bortglömd poet

Barytonsångaren Rolf Vårdstedt från Linköping besökte under onsdagen Kisa för att genomföra en konsert i Linnékyrkan.

Senaste gången som Rolf Vårdstedt uppträdde i Kisa var för 15 år sedan. Under onsdagen var han tillbaka.

Senaste gången som Rolf Vårdstedt uppträdde i Kisa var för 15 år sedan. Under onsdagen var han tillbaka.

Foto: Max Elofsson

Kisa2019-10-02 18:30

Det var 15 år sedan senaste gången han uppträdde i Kisa. Den 7 april 2004 framförde Rolf Vårdstedt sin hyllingsföreställning Den bortglömda Kisapoeten på biblioteket i Kisa. Poeten som han åsyftar är Johan Skog som föddes i Kisa 1875.

Där sjöng Rolf Vårdstedt låtar som han själv har komponerat och använt sig av texter från dikter som Johan Skog har skrivit. Under onsdagseftermiddagen var Rolf Vårdstedt återigen i Kisa för att genomföra en ny konsert där Skogs verk får stå i centrum. 

– Han är väl värd att bli aktualiserad igen. Jag tycker han har skapat fina texter och han var en väldigt intressant person, säger Rolf Vårdstedt.

Det var inte bara musik som Rolf Vårdstedt levererade under sin konsert i Linnékyrkan. Han berättade även en hel del om Johan Skogs liv och om hans uppväxt i Kisa.

– Jag skulle vilja påstå att han är bortglömd och att det inte är så många personer som har koll på honom. Därför vill jag göra det här och det är kul att få återkomma till Kisa och göra det, säger Rolf Vårdstedt. 

Johan Skog gav ut flera diktsamlingar under 1900-talets första halva. Några av dem var Brutna toner, Blad, När dagen nalkas och I kampen för ljus.

Sedan Rolf Vårdstedt besökte Kisa 2004 har han gjort liknande framträdanden på olika pensionärsträffar i framför allt Linköping. Även där är det många som inte har jättebra koll på Johan Skog, men som vill veta mer.

Vid sin sida på scenen hade han Ulla Gerardsson som spelade piano.

Det var många som hade tagit sig till Linnékyrkan i Kisa för att få veta mer om Johan Skog.
Det var många som hade tagit sig till Linnékyrkan i Kisa för att få veta mer om Johan Skog.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om