Världspremiär för klimatuppfinning – i Kisa

Omvandling av träpellets till förnybar gas. Det är vad företaget Meva energy ska syssla med i sin första kommersiella anläggning. Konsumtionen ska pappersbruket Sofidel i Kisa stå för.

Det är intill Sofidels pappersbruk på Industrivägen i Kisa som Meva energys anläggning för produktion av förnybar gas byggs. Gasen produceras genom att biomassa värms upp, men utan tillgång till syre, så att den förångas istället för förbränns.

Det är intill Sofidels pappersbruk på Industrivägen i Kisa som Meva energys anläggning för produktion av förnybar gas byggs. Gasen produceras genom att biomassa värms upp, men utan tillgång till syre, så att den förångas istället för förbränns.

Foto: Jan Novotny

Kisa2022-09-13 12:00

Receptet är till synes enkelt: ta solid biomassa som träflis och mal ner till mindre beståndsdelar. Blås in den nermalda i massan i en sorts värmepanna. Sätt pannan på runt 1 000 grader. Tillför så lite luft att det inte sker någon fullständig förbränning och så vips är den förnybara gasen uppdukad – träet har förångats.

Den specifika tekniken för den här processen som företaget Meva energy använder är sprungen ur forskning från Luleå tekniska universitet. Nu ska den komma till Kisa där den ska appliceras kommersiellt för första gången. Bygget av en produktionsanläggning pågår sedan i somras bredvid pappersbruket Sofidel, den framtida kunden.

undefined
"Jag är helt övertygad om att det här kommer att funka", säger Roger Svensk, vd för Sofidel i Sverige. Trots att just den här anläggningen för gasproduktion inte testats kommersiellt förut är han inte orolig. "Jag sover gott", lägger han till.

Roger Svensk, vd på Sofidel, beskriver hur de idag eldar med gasol för att torka blöt pappersmassa.

Kommer lösningen med förnybar gas att vara mer kostsam för er än gasolen?

– Nej, det kommer det inte att bli av den enkla anledningen att du ser vad som händer i världen omkring oss.

Han fortsätter:

– Men det här är inte ett ekonomiskt projekt. Det startade från början som ett renodlat miljöprojekt.

Måste inte du som företagsledare tänka på ekonomin?

– Ekonomiskt kommer marknadsfördelen vara positiv för oss.

Roger Svensk menar att en omställning till fossilfri produktion tidigt kommer att gynna företaget eftersom efterfrågan på miljövänligare produkter ökar.

undefined
"Grundprincipen är känd sen andra världskriget med gengasbilar. Det här är samma princip, fast såklart förfinad", säger Niclas Davidsson om teknologin som Meva Energy utvecklat.

Niclas Davidsson är vd på Meva, som fått projektet delfinansierat genom Naturvårdsverket. Han berättar om den miljömässiga vinsten med anläggningen.

– Vi pratar om en total årlig minskning på 10 000 ton utsläppt koldioxid, säger han.

– Närmare 80 procents minskning, lägger Roger Svensk till.

För att kontrollera att deras idé går att applicera har Meva genomfört en rad olika tester. Bland annat har man anlitat en doftpanel för att känna om den förbrända gasen sätter sig i det torkande pappret och påverkar dess lukt. Roger Svensk är efter alla turer övertygad om att de gör rätt som satsar.

Känns det inte riskfyllt med något som inte prövats kommersiellt förut?

– Klart att det finns risker, men man gör ju de testar man kan göra så långt som det är möjligt innan den storskaliga driften startar. Och så har man ju ett val nånstans. Man kan sitta längst bak i båten och vänta tills nån annan testat, men ibland måste man våga ta steget.

Om allt går enligt plan står anläggningen färdig till sommaren 2023.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!