Vi kikar in i sÄgens nya maskinhall

För drygt ett Ă„r sedan drogs de första skissdragen för KindasĂ„gens nya mĂ„lningsanlĂ€ggning. Nu Ă€r maskinerna pĂ„ plats – redo att driftsĂ€ttas i början av 2020.

Platschefen Patrik Wass visar upp den nya mÄlningsanlÀggningen pÄ Södra Wood Kinda (KindasÄgen) i Kisa. "Ger framtidstro", sÀger han.

Platschefen Patrik Wass visar upp den nya mÄlningsanlÀggningen pÄ Södra Wood Kinda (KindasÄgen) i Kisa. "Ger framtidstro", sÀger han.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2019-12-06 18:00

– Vi rĂ€knar med att vara igĂ„ng, med 50 procents kapacitet, under vecka fem och sedan hĂ„lla full takt lagom till semestern. Kapaciteten, med enkelskift, kommer att vara nĂ„gonstans mellan 20 och 25 tusen kubikmeter ytterpanel per Ă„r, förklarar platschefen Patrik Wass nĂ€r kliver in i den nya maskinparken. 

Det Àr hÀr, i den tidigare lagerlokalen pÄ 1 200 kvadratmeter, som sÄgen nu ska vidareförÀdla sina produkter. Genom investeringen, pÄ nÄgonstans omkring 15 miljoner kronor, skapas förutsÀttningar för att mÄla den fÀrdighyvlade ytterpanelen med sÄvÀl grundfÀrg som mellanstrykning, kulör och slamfÀrg. NÄgot som görs för att möta efterfrÄgan frÄn framförallt svensk bygghandel.

– Vi har tidigare sĂ„lt produkter som mĂ„lats av vĂ„rt systersĂ„gverk i LĂ„ngasjö, men nu har vi sett att volymen Ă€r tillrĂ€ckligt stor för att det ska vara lönsamt att bygga en egen anlĂ€ggning. Under de senaste Ă„ren har volymen ökat med ungefĂ€r 15 och 20 procent varje Ă„r, förklarar Wass och fortsĂ€tter: 

– Vi tror pĂ„ att gemene man tycker att det Ă€r smidigt att sĂ€tta upp en fĂ€rdigmĂ„lad panel pĂ„ sitt hus. I dag utgör fortfarande de omĂ„lade produkterna den stora volymen, men vi har hela tiden sett en förskjutning över till det mĂ„lade. Om vi har ett 70-30 procentsförhĂ„llande i dag kommer det förmodligen att vara det omvĂ€nda om fem Ă„r. 

NĂ€r platschefen beskriver det planerade logistikflödet, frĂ„n omĂ„lad panel till paketerad produkt, pratar han bland annat om vikten av rĂ€tt temperatur, rĂ€tt fuktkvot och rĂ€tt mĂ€ngd fĂ€rg. En process som kommer att sysselsĂ€tta tvĂ„ medarbetare. 

– Vi har gjort en internrekrytering och plockat frĂ„n andra avdelningar inom organisationen.

Behöver ni mer personal pĂ„ sikt? 

– Inte om vi tittar ett halvĂ„r framĂ„t. Sedan kommer vi alltid att behöva semestervikarier. 

OmsÀttningen för KindasÄgen, eller rÀttare sagt Södra Wood Kinda, ligger pÄ omkring 600 miljoner kronor, vilket gör att den nya anlÀggningen Àr en stor ekonomisk satsning.

– Det finns givetvis alltid konjunkturrisker men nĂ€r det kommer till renoveringssektorn, dĂ€r svensk bygghandel Ă€r stora, ser vi i dag ingen avmattning pĂ„ marknaden. Med tanke pĂ„ debatten med miljötĂ€nk, och fördelen med att bygga i trĂ€, sĂ„ kĂ€nns det Ă€ndĂ„ som att vi befinner oss i rĂ€tt segment, berĂ€ttar Wass och avslutar: 

– Det kĂ€nns jĂ€ttekul att koncernen vill satsa hĂ€r i Kisa. Det ger framtidstro.

Investeringen pÄ omkring 15 miljoner kronor utgörs framförallt av en avancerad maskinpark.
Investeringen pÄ omkring 15 miljoner kronor utgörs framförallt av en avancerad maskinpark.
Karta: Södras Wood Kinda
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!