Vi provar nya MTB-parken: "Halvvägs ner var jag hooked"

Vid Tolvmannabacken i Kisa, i det kuperade skogslandskapet, har skidbackarna bytts ut mot mountainbike-leder. I sommar står nya Kisa MTB Park redo för öppning. Vi fick provköra anläggningen – med god hjälp av ägaren Oscar Härnström.

Anläggningen, som tidigare har varit fokuserad på nedförsåkning, har nu blivit en mountainbike-park. "Vi har stora ambitioner för det här stället", säger ägaren Oscar Härnström.

Anläggningen, som tidigare har varit fokuserad på nedförsåkning, har nu blivit en mountainbike-park. "Vi har stora ambitioner för det här stället", säger ägaren Oscar Härnström.

Foto: Victor Bomgren

Kisa2021-06-19 18:00

"Nu står jag högst upp på toppen – med Kisasjön långt där borta. Benen skakar. Är det av den branta klättringen uppför liftgatan eller är jag bara nervös för vad som komma skall? Det är svårt att avgöra, jag får nog ta några djupa andetag, men vad var det nu Oscar sa att jag skulle tänka på? Bromsa lagom. Ha pedalerna i våg. Stå upp och följ med i guppen. Det kommer nog att gå bra. Eller? Hur brant är det egentligen? Hur skarpa är kurvorna? Vad händer om jag tappar kontrollen? I det här läget har jag inte mycket till val ändå, nu kör vi".

undefined
"Halvvägs ned var jag fullkomligt hooked". Vår reporter Dennis Petersson fick blodad tand efter att ha fått provköra cykellederna i Tolvmannabacken.

Så gick tankarna när jag, som aldrig någonsin tidigare har suttit på en MTB-cykel, skulle ta mig an den första sträckan på Kisas nya besöksmål. Ända sedan MTB-proffset och downhillåkaren Oscar Härnström flyttade ned från Åre och tog över den forna skidanläggningen har han, tillsammans med sambon Beatrice Johansson, arbetat hårt för att göra parken redo för premiär.

Med några korta instruerande ord i ryggen, och efter en brant klättring upp till toppen av berget, började min färd ner mellan stock, sten och en massa barrträd. I början var jag spänd, stel i kroppen och oerhört försiktig. Vad klarar jag av och hur snabbt kan jag egentligen åka? Efter några få försök, ett par till synes branta backar och med Oscars uppmaning "stå långt bak på hojen" släppte nervositeten alltmer. Halvvägs ned var jag fullkomligt "hooked". Tanken om en egen MTB-cykel kändes plötsligt helt rimlig.

undefined
Med en blå led, fyra röda och en svart kommer det att finnas vägval för såväl nybörjare som mer erfarna cyklister.

– Om det är så du känner, då har vi verkligen lyckats. Vår tanke är ju att det ska finnas något för alla. Att du som nybörjare, precis som jag, ska kunna hitta en sträcka som är rolig och utmanande. Många som aldrig har testat MTB och downhill förut tänker att det är en så extremt svår aktivitet, att det är helt galet, men så är det inte. Du, som cyklade för första gången i dag, klarade av flera röda sträckor. De är byggda på ett sätt så att man kan välja svårighetsgrad efter egen förmåga, förklarar Oscar.

När Kisa MTB Park öppnar helgen 3–4 juli, kommer sex leder att vara färdigställda. En kommer att vara märkt med färgen blå, fyra med färgen röd och en med färgen svart. Upplägget är detsamma som i skidbacken, där de blå är anpassade för nybörjare och de svarta för rutinerade åkare. Att det ska finnas ett flyt från start till mål är något som Oscar, under vår cykelfärd nedför Tolvmannaberget, ofta poängterar. Hjulen ska aldrig behöva stanna.

– Det ska vara ett konstant "flow" med flera spåralternativ. För mig, som är erfaren, kommer det nog att ta mellan tre till fyra minuter att åka ned från toppen, berättar Oscar.

undefined
Oscar Härnström instruerar vår reporter Dennis Petersson. "Stå långt bak på hojen" var ett av alla tips.

Att cykla eller gå uppför berget, som undertecknad fick göra, kommer inte att behövas vid premiären. Då är två liftar igång – med möjlighet till skjuts med traktor som komplement. Däremot är det egen utrustning som gäller då uthyrningen planeras stå klar år två.

Vad ska man packa till premiärdagen?

– En cykel på två hjul, en hjälm och ett glatt humör – det kommer man långt med. Knäskydd är också ett krav och det är inte fel om man har handskar, armbågsskydd och ryggplatta, svarar Oscar och fortsätter:

– Det ska bli så sjuk kul att kunna öppna och äntligen få visa upp vad det är som vi har slitit med så länge.

undefined
Anläggningen, som tidigare har varit fokuserad på nedförsåkning, har nu blivit en mountainbike-park. "Vi har stora ambitioner för det här stället", säger ägaren Oscar Härnström.
Mer om Kisa MTB Park

Anläggningen ägs och drivs, sedan hösten 2020, av Oscar Härnström och Beatrice Johansson. 

Till en början kommer den att bestå av två liftar och sex mountainbikeleder. 

I framtiden kommer antalet leder att utökas och en uthyrning med tillhörande shop och cykelverkstad planeras. Det finns också förhoppningar om en restaurang och ett bed & breakfast. 

Oscar Härnström, 30, är själv en professionell MTB- och downhillåkare. Hemstaden är småländska Tranås men numera bor han utanför Rimforsa.

Karta: Kisa MTB Park
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!