"Vi vill hänvisa till en tryggare plats"

I syfte att få stopp på pulkaåkandet strax intill Västra Vägen vid Kullaparken har Kinda kommun iordningställt ett nytt område, dit barnen nu hänvisas.

Kommunens Jimmy Johansson och Ida Härnström visar upp det nya området vid Kullaparken dit de av säkerhetsskäl hänvisar barnen att åka pulka.

Kommunens Jimmy Johansson och Ida Härnström visar upp det nya området vid Kullaparken dit de av säkerhetsskäl hänvisar barnen att åka pulka.

Foto: Dennis Petersson

KISA2019-01-24 06:00

– Det är mycket trafik som rör sig längs Västra Vägen och om vi kan göra något för att undvika olyckor är det klart vi gör det. Här, i den nya backen, är det tryggare och barnen kan utgå från gångbanan istället, och då slipper de att befinna sig i trafiken, förklarar Jimmy Johansson, verksamhetschef på gatuenheten.

I samband med förra årets byggnation av den nya lekplatsen i Kullaparken fick kommunen en mängd schaktmassa över. Istället för att köra iväg resterna togs de tillvara, och nu har ett nytt område, anpassat för pulkaåkning, uppförts strax intill infarten från Gamla Eksjövägen.

– Vi har tagit ner träd och fyllt upp med schaktmassa. Nu ska det bara säkras upp med däck kring stolpar och sedan väntar vi på lite snö också, berättar Johansson och projektledare Ida Härnström fortsätter:

– Det är inte en utpekad pulkabacke egentligen, men om vi från kommunens sida kan hänvisa till en tryggare plats så tycker vi att vi försöker att uppfylla en bättre säkerhet för våra barn. Vi har meddelat skolorna, framförallt Bäckskolan, att vi gärna ser att de åker här istället.

Förutom det iordningställda området har kommunen dessutom spolat en is för skridskoåkning, något som gör att möjligheterna till vinteraktiviteter är stora i Kullaparken

– Det pågår diskussioner i kommunen, vi har inga medel eller beslut för det just nu, men vi har tankar om att vilja utveckla parken ytterligare. Vi tycker att det är ett område vi bör ta tillvara och satsa på ännu mer, berättar projektledare Härnström.

Under onsdagen fanns eleverna Alfred Bandling och Linus Dahl, från just Bäckskolan, på plats för att åka stjärtlapp, utnyttja lekplatsen och använda isbanan. De återvänder till Kullaparken i princip varje onsdag för att ha lektion i rörelse och hälsa. Just den här gången valde de bort kommunens nya backe mot en kortare, men betydligt brantare, variant.

– Det är jätteroligt att åka stjärtlapp här, det går snabbt. Att leka på den nya lekplatsen är också kul, säger Kisaeleverna och specialpedagogen Helen Larsson fortsätter:

– Initiativet från kommunens sida är bra, men de får gärna bygga upp backen lite mer. Barn gillar ju fart, de bryr sig inte om längden, men vi kommer givetvis inte att använda backen vid Västra Vägen något mer.

Då det rör sig mycket trafik längs Västra Vägen vill kommunen att pulkaåkningen där ska upphöra.
Då det rör sig mycket trafik längs Västra Vägen vill kommunen att pulkaåkningen där ska upphöra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!