Mellan yrkespresentationerna trängdes elever, lärare och yrkessamma presentatörer i Värgårdsskolans korridorer. Redo att berätta om sina yrken fanns, bland andra, en vatten- och avloppsingenjör, en kraftledningsingenjör, en kurator/samtalsterapeut, en journalist och en präst/kyrkoherde. Eleverna tycktes positivt inställda till konceptet. Kanske hittade någon sitt nya drömyrke?
Elin Hermansson går i nionde klass på Värgårdsskolan. Hon har, sedan fem års ålder, vetat att hon ska bli lastbilschaufför en dag. Siktet är inställt på att köra timmerlastbil. Efter grundskolan vill hon gärna läsa transportutbildningen på Vretagymnasiet. "Båda mina bröder kör lastbil och mamma och pappa har kört buss, så det är väl det som har gjort det", berättade hon.
Victoria Johansson är 20 år och arbetar som lastbilschaufför. Hon var en av personerna som kom till Värgårdsskolan under fredagen för att berätta om sitt yrke. "Jag kan inte se mig själv göra något annat", sade hon. Det är dock ingen dans på rosor varje dag, belyste hon. "Vissa dagar är guld, vissa dagar är det mindre roligt. Men inget jobb kommer vara en dans på rosor varje dag. För mig så är det här världens bästa yrke och jag hoppas att jag har inspirerat några av er till att bli det", avslutade hon.
Varje år räddas ungefär 1 300 personer med hjärtstopp i Sverige. Den informationen kom fram under en film som Marie Hjelte, ambulanssjuksköterska, visade under sin yrkespresentation. Inom ambulansen finns tre olika prioritsområden att arbeta efter – prio ett för livshotande tillstånd (som stroke och hjärtinfarkt), prio två för sjuka människor som inte har livshotande åkommor (som ett brutet ben) och prio tre för planerade transporter (från ett sjukhus till ett annat, till exempel).
Marie Hjelte, som bor i Kinda kommun, har valt att arbeta i Vimmerby i stället. "Jag har valt att jobba i ett annat län för jag tycker inte det känns bra att träffa folk som jag känner när de är sjuka", berättade hon. Arbetet inom ambulanssjukvården trivs hon väldigt bra med.
Katarina Svartz-Saint Cyr, lärare på Värgårdsskolan, är positivt inställd till yrkesbuffén. "Yrkesbuffén ska komplettera prao så man i möjligaste mån kan få nosa på fler yrken. Skolan har ett uppdrag att inte bara rikta sig mot det eleverna redan vet och är intresserade av, utan man ska få bredda perspektivet och få kunskap till sådant som man inte haft en aning om", berättade hon under fredagsförmiddagen.
Marie Hjelte, ambulanssjuksköterska, valde att visa en film från ambulansyrket under sin presentation. "En ambulans är ett minisjukhus. Vi gör egentligen allting förutom att röntga och operera. Vi tar hand om alla möjliga åkommor", berättade hon efter filmen.