Gert-Åke fick guldmedalj för FN-tjänst

Nyligen samlades tusentals personer på Gärdet i Stockholm när Veterandagen uppmärksammade svenska FN-veteraner och deras anhöriga. En av dessa var Gert-Åke Andersson från Kisa som för 40 år sedan gjorde FN-tjänst på Sinaihalvön.

– Det blev en dag jag kommer att minnas livet ut, säger Gert-Åke Andersson

– Det blev en dag jag kommer att minnas livet ut, säger Gert-Åke Andersson

Foto: Lars-Göran Bexell

KISA/STOCKHOLM2019-06-19 17:34

– Jag stod på vakt mitt i öknen och det vara bara beduinerna som vi släppte fram om de hade passerkort, säger Gert-Åke Andersson som minns FN-tjänst som att den vore idag.

Gert-Åke gjorde sin värnplikt mellan januari och augusti 1978 på P18 på Gotland.

– I slutet av lumpen skickade jag in ansökan om FN-tjänst och jag kom med. Sedan gick det undan. Först blev det ett par månaders utbildning och i december 1978 flögs vi ner till Tel Aviv i Israel. Vi var 250 soldater i fyra kompanier. Det hade lugnat ner sig i området och vi vår uppgift var att bevaka mot Israel, vi låg cirka 15 mil från gränsen. Jag blev placerad i Sinaiöknen på en checkpoint tillsammans med ett 15-tal soldater, säger Gert-Åke Andersson.

Hade ni några intermezzon?

– Nej, det var rätt så lugnt. Visst, kunde det driva in några trampminor med sandstormarna, men det var ingen mina som sprängdes, säger Gert-Åke Andersson.

I början av maj 1979 blev det fred och snart var Gert-Åkes FN-tjänst över.

– Vi fick vara kvar några månader men siste juli lämnade de sista FN-soldaterna från Sverige Sinaihalvön, säger Gert-Åke Andersson.

Nyligen hölls Veterandagen på Gärdet i Stockholm, vilket är en dag då FN-veteraner och deras anhöriga uppmärksammas. Från 2012 är dagen en statsceremoni och sedan förra året är det även en av Sveriges allmänna flaggdagar.

– I år var det lite extra högtidligt då vi som gjorde FN-tjänst på UNEF II i Sinai mellan 1973 och 1979 uppmärksammades, säger Gert-Åke Andersson.

Det blev minst sagt en heldag på Gärdet i Stockholm för de runt 4 000 FN-soldater och anhöriga som fanns på plats.

– Det var väldigt pampigt när Högvakten kom följt av kung Carl Gustaf och prins Philip och hela regeringen med statsminister Stefan Löfven i täten och talman Andreas Norlén marscherade förbi oss på läktaren. Strax därefter kom fyra JAS-plan in över oss och sedan stack upp i skyn och försvann. Det var väldigt stort, säger Gert-Åke Andersson.

Titti Sjöblom och Karin Juel, som var fältartister mellan 1973 och 1979, fanns på plats och underhöll med sång och musik.

Efter medaljutdelning bjöds FN-veteranerna på middag.

– Det blev en dag jag kommer att minnas livet ut,, säger Gert-Åke Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om