Klart: De tar över caféet

Upphandling nummer två gav resultat. Det är Sörgården Gästgiveri AB som får uppdraget att arrendera och utveckla Café Columbia i Kisa.

"Vi känner att vi har landat i ett jättefint resultat", säger Kindas samhällsbyggnadschef Bita Almasian.

"Vi känner att vi har landat i ett jättefint resultat", säger Kindas samhällsbyggnadschef Bita Almasian.

Foto: Torbjörn Lindqvist

KISA2019-01-29 13:57

– Det råder ett litet chocktillstånd just nu men det känns fantastiskt roligt och spännande. Vi kände att det kanske vore rätt tid för oss att göra en sådan sak, Sörgården fyller nämligen 50 år i år och då kan vi passa på att slå på den stora trumman, göra något extra och dessutom vara med och utveckla Kindabygden, säger Karin Asmus Herke som driver restaurangverksamheten i Skeda Udde tillsammans med sina föräldrar Pia Bohman Asmus och Ingo Asmus.

Sedan i april förra året har kommunen arbetat för att finna Maria Lindgrens efterträdare som arrendator vid det kulturhistoriska Kisakaféet. Den första upphandlingen föll, utan ett enda anbud, vilket gjorde att avtalet förändrades i hopp om att locka fler intressenter.

Upphandling nummer två blev betydligt mer lyckad och totalt var fem anbudsgivare med i matchen.

– Vi känner att vi har landat i ett jättefint resultat som vi är nöjda med och vi tror att det här är en aktör som kommer att kunna bilda ett nav och lyfta Café Columbia så att det inte bara är ett kafé som vilket annat kafé som helst. Det här är en kulturhistorisk byggnad som har potential att spela en annan roll i kommunen och bli ett känt namn ur ett regionalt perspektiv, säger samhällsbyggnadschefen Bita Almasian.

För att välja ut rätt aktör användes en speciell utvärderingsmetodik med tillhörande poängsystem. Faktorer som påverkade resultatet var bland annat anbudsgivarens möjlighet att skapa ett lokalt nätverk vad gäller mat, hur aktören tänker agera och verka i ett kulturnätverk samt tidigare erfarenheter och framtidsplaner.

Sörgårdens Gästgiveri kammade ihop 85 poäng, samma som Valö Café, och därefter hamnade Ektorp AB, Queens Kafé och Restaurang och Kimek Industriservice på respektive 70, 35 och 15 poäng.

– I valet mellan Sörgårdens Gästgiveri och Valö Café har vi haft möjlighet att prioritera kriterierna och göra en bedömning utifrån aktörens framtidsplaner, så trots att de hamnade på samma poäng föll vårt val på Sörgården, berättar Almasian.

Det var i april 1969 som den forna skolan i Skeda Udde förvandlades till gästgiveri och i dag är det tredje generationen som driver verksamheten. Målet är att Karin Asmus Herke och hennes föräldrar får ta sig an Café Columbia i april, när lokalerna är färdigrenoverade, och därefter hoppas de finna lokal arbetskraft.

– Vi vurmar mycket för det gammaldagsa och hoppas kunna plocka fram ännu mer kulturhistoria vid Café Columbia. Att det dessutom finns så många trevliga och bra lokala producenter och hantverkare i Kindabygden är bara en bonus, avslutar den nya arrendatorn.

Nu står det klart. Sörgårdens Gästgiveri AB, med Karin Asmus Herke och Pia Bohman Asmus i spetsen får möjlighet att arrendera Café Columbia.
Nu står det klart. Sörgårdens Gästgiveri AB, med Karin Asmus Herke och Pia Bohman Asmus i spetsen får möjlighet att arrendera Café Columbia.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om