Klimatångesten får inte gå till överdrift

14 maj 2019 04:00

Jag har en längre tid följt vad som sägs och skrivs om Greta Thunberg, en 16-årig tjej i flätor, en ungdom som vem som helst men ändå inte. Detta är klimat-Greta, en klimatångestaktivist som tagit hela världen med storm, som reser Europa runt, enligt egen utsago med tåg för att skolstrejka för klimatet och hon får många med sig. Hon talar enligt media inför fullsatt publik och har till och med fått hälsa på påven i Rom.

Greta Thunbergs nya roll som barnstjärna inom klimatrörelsen kan som enda människa i världen, med blotta ögat, se koldioxid i luften och hon kan se hur den ökar med utsläppen. Enligt hennes mamma, Malena Ernman, ser Greta hur atmosfären förändras när halten av CO2 stiger. Koldioxid är en färglös och luktfri gas och den förändrar inte heller hur solljuset bryts inom det spektra som den mänskliga blicken kan uppfatta. Hittills har sådant här fenomen endast påträffats hos superhjältar i de tecknade seriernas värld.

Nej du Greta, det du gör påverkar inte klimatet ett dugg. Jag citerar vår partiledare Jimmie Åkesson: ”Det spelar ingen roll hur mycket Greta sitter och strejkar på Mynttorget. Det blir inte klimatet bättre för. Det är bättre att du går tillbaka till skolan igen”. Det är helt fel att utmåla denna tjej som någon slags expert inom klimatfrågor.

Till sist vill jag påminna om att Sverige inte har några utsläpp att tala om. Enligt Naturskyddsföreningen är de totala utsläppen av växthusgaser i världen cirka 50 miljarder ton, och för Sveriges del blir det cirka två promille, så det är absolut inte befogat att höja skatterna eller oroa sig.

Naturligtvis värnar vi Sverigedemokrater om klimatet och miljön men det får inte gå till överdrift.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!