Klimatet: Så kan du minska din egen klimatpåverkan

Vad du äter, hur stor din familj är och hur du reser påverkar ditt klimatavtryck. Forskare har identifierat fyra livsstilsval som gör störst skillnad för klimatet.

Välj bort bilen och flyget, ät växtbaserad kost och skaffa färre barn eller inga alls. Det är de fyra mest effektiva livsstilsvalen för klimatet.

Välj bort bilen och flyget, ät växtbaserad kost och skaffa färre barn eller inga alls. Det är de fyra mest effektiva livsstilsvalen för klimatet.

Foto: Jessica Gow, Heiko Junge, Isabell Höjman, Vidar Ruud, TT

klimatet2022-05-14 08:00

– Om vi ska kunna begränsa uppvärmningen till 1,5 grader så är det nödvändigt att vi förändrar vår livsstil och det här är de mest effektiva sätten, säger Kimberly Nicholas, forskare i hållbarhetsvetenskap vid Lunds universitet.

Kimberly Nicholas och hennes forskarkollega Seth Wynes har undersökt vilka livsstilsval som är mest klimateffektiva och kommit fram till att det mest effektiva sättet att minska sitt koldioxidavtryck är att skaffa färre barn, äta växtbaserad kost, leva utan bil och undvika flygresor.

Genom att välja bort barn går det att spara in motsvarande 58,6 ton av koldioxidekvivalenter per år, en siffra som baseras på alla framtida ättlingars utsläpp om vi fortsätter att konsumera som vi gör i dag.

undefined
Om du väljer att inte skaffa ytterligare ett barn eller helt väljer bort barn kan du spara in motsvarande 58,6 ton koldioxidekvivalenter per år - baserat på alla framtida ättlingars utsläpp och nuvarande konsumtionsmönster (siffran kan reduceras kraftigt om utsläppsnivåerna minskar).

– Våra utsläpp påverkas givetvis av hur många barn vi har. Men en viktig grej, som vi har tappat i debatten, är att befolkningens storlek just nu inte spelar så stor roll för hur vi lyckas med klimatomställningen här och nu. Det viktiga just nu är att se till att alla människor på jorden får ett bra liv och det kan de få om vi slutar använda fossilt bränsle.

Genom att välja bort bilen går det att spara 2,4 ton av koldioxidekvivalenter per år och genom att äta växtbaserad kost går det att spara ytterligare 0,8 ton per år. Och för varje insparad flygresa tur och retur över Atlanten kan man spara in 1,6 ton koldioxidekvivalenter. 

Många upplever säkert att det känns svårt att välja bort bilen. Hur ska vi minska bilberoendet i framtiden?

– Vi behöver planera samhället så vi klarar oss utan bil, säger Kimberly Nicholas. 

Hon berättar om konceptet 15-minutersstäder, som innovations- och entreprenörskapsforskaren Carlos Moreno i Paris myntat, och som sedan spridit sig över världen, även till Sverige. 

undefined
Genom att välja bort bilen kan du spara 2,4 ton av koldioxidekvivalenter per år. Utsläppssiffran är beräknad per person baserat på genomsnittligt körda fordonsmil och antal personer som reser i bilen. 2,4 ton inkluderar utsläpp från bilproduktion, underhåll, utsläpp från bränsle med mera.

– Allt ska nås inom 15 minuter. Det ska gå att ta sig till jobb, skola, mataffär och restauranger till fots eller med cykel inom en kvart. I en sådan stad blir bilen onödig, där kan man leva ett gott liv utan privatbilar. 

Andra sätt att stimulera till mindre bilåkande är politiska styrmedel, men Kimberly Nicholas menar att det är viktigt att de som verkligen måste ha bil inte drabbas. 

– Tio procent av européerna är låginkomsttagare samtidigt som de verkligen behöver ha bil i sin vardag och det är viktigt att inte olika åtgärder slår mot just dem. 

undefined
Om du väljer bort en flygresa tur och retur mellan London och New York sparar du in 1,6 ton koldioxidekvivalenter Långtidsflygningar står för större utsläpp, en tur och returresa mellan London och Hongkong kostar 2,97 ton koldioxidekvivalenter per person. De konsumtionsbaserade växthusgasutsläppen i Sverige är cirka 9 ton per person och år.
undefined
Du kan spara 0,8 ton av koldioxidekvivalenter per år om vi du väljer att äta växtbaserad kost. Siffran är beräknad på en kost som inkluderar kött (skillnaden mellan utsläpp från mat förtärd av en person som har valt att äta kött jämfört med en person som har valt att äta vegetariskt). Inkluderar utsläpp från gödningsmedel, metan från boskap och mattransporter till återförsäljningsställen.
Fyra livsstilsvalen

Studien heter "The climate change mitigation gap: education and government recommendations miss the most effective individual actions". 

39 olika källor har analyserats för att beräkna vilka livsstilsval som är mest klimateffektiva. Källorna omfattar vetenskapliga artiklar, statliga dokument och olika typer av kolkalkylatorer.

Forskarna: Kimberly Nicholas, universitetslektor i hållbarhetsvetenskap vid Lunds universitet samt studiens huvudförfattare Seth Wynes, Concordia university, Kanada.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!