Så gör du bästa klimatsmarta morotskakan

En påsk med mindre ägg och smör? Testa Linn Svalas veganska och klimatsmarta morotskaka eller kanske hennes helt veganska skagencheesecake som lätt lurar ögat.

Skagencheesecake, morotskaka och mackor med rödbetssallad och veganska köttbullar. Det är matkreatören Linn Svalas tips till påskbordet.

Skagencheesecake, morotskaka och mackor med rödbetssallad och veganska köttbullar. Det är matkreatören Linn Svalas tips till påskbordet.

Foto: Karin Hertz

klimatet2022-04-14 08:00

Skagencheesecake 

Botten

200 g kavring

75 g mjölkfritt smör

Fyllning

200g mjölkfri färskost

1 burk svart tångrom

1 burk röd tångrom

1 liten rödlök

0,5 citron

1 kruka dill

100 g tofu

3 msk Kalles veganska kaviar

salt

undefined
Linn Svala har garnerat sin veganska Skagecheescake med tångrom, vegansk kaviar, citron och dill.

Mixa kavring till smulor och blanda med smält smör. Tryck ut i en form med avtagbara kanter. Ställ i kylen.

Hacka tofun i små bitar.

Finhacka rödlök och dill.

Blanda färskost, tofu, tångrom, rödlök, dill, kaviar och citronsaft. Smaka av med salt.

Låt stå kallt i kylen tills det är dags att äta och dekorera. Dekorera precis innan servering, gärna med gräslök, dill, citron och ännu mer tångkaviar.

undefined
Linn Svalas har rört ihop en vegansk rödbetssallad och toppat med veganska köttbullar och citron.

Köttbullemacka med rödbetssallad

Köp veganska färdiga köttbullar och vanligt bröd i affären. I rödbetssalladen är mjölk- och äggbaserade ingredienser utbytta till äggfri majonnäs och havrefraiche.

350g skivade rödbetor

1 st rött äpple

1/2 rödlök

1 dl havrefraiche

1 dl äggfri majonnäs

2 tsk senap

1 krm salt

1/2 krm svartpeppar

Tärna rödbetor och äpple. Skala och finhacka rödlök. Blanda havrefraiche, senap, äggfri majonnäs, salt och peppar i en skål.

undefined
Linn Svala har utgått från ett vanligt morotskaksrecept men istället för vanlig färskost har hon använt växtbaserad färskost. Smöret är utbytt till mjölkfritt och äggen ersatta av bönspad.

Vegansk morotskaka

150 g bönspad

1,5 dl strösocker

3 grovrivna morötter

0,75 dl brunt farinsocker

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

0,5 tsk malen kanel, malen

0,5 tsk ingefära, malen

cirka 1 krm salt

2 dl neutral olja

Vegansk frosting

400 g växtbaserad färskost

90 g mjölkfritt rumstempererat smör

2 dl florsocker

riven lime till garnering

undefined
Morotstårtan är dekorerad med minimorötter, rivet limeskal och citronmeliss.

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa bönspadet till ett fast vitt skum.

Tillsätt strösocker och vispa lite till.

Tillsätt grovt rivna morötter och farinsocker och vänd försiktigt med en slickepott till en jämn smet.

Blanda vetemjöl med resten av de torra ingredienserna och sikta ner det i bönblandningen. Vänd försiktigt till en jämn smet med hjälp av en slickepott.

Häll i oljan allra sist och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.

Häll upp smeten i en smörad form.

Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

Vispa ihop den växtbaserade färskosten med smöret till en fluffig smet.

Ha sedan i florsockret och vänd försiktigt till en jämn smet med hjälp av en slickepott.

Låt morotskakan svalna helt innan du har på färskostfrostingen.

Spritsa frostingen på morotskakan och dekorera med rivet limeskal. Eller varför inte minimorötter?

Servera direkt eller förvara i kylskåpet fram till servering. 

undefined
Skagencheesecake, morotskaka och mackor med rödbetssallad och veganska köttbullar. Det är matkreatören Linn Svalas tips till påskbordet.
undefined
En vacker prydnad på påskbordet, Linn Svalas Skagecheescake.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!