SÄ gör du bÀsta klimatsmarta morotskakan

En pÄsk med mindre Àgg och smör? Testa Linn Svalas veganska och klimatsmarta morotskaka eller kanske hennes helt veganska skagencheesecake som lÀtt lurar ögat.

Skagencheesecake, morotskaka och mackor med rödbetssallad och veganska köttbullar. Det Àr matkreatören Linn Svalas tips till pÄskbordet.

Skagencheesecake, morotskaka och mackor med rödbetssallad och veganska köttbullar. Det Àr matkreatören Linn Svalas tips till pÄskbordet.

Foto: Karin Hertz

klimatet2022-04-14 08:00

Skagencheesecake 

Botten

200 g kavring

75 g mjölkfritt smör

Fyllning

200g mjölkfri fÀrskost

1 burk svart tÄngrom

1 burk röd tÄngrom

1 liten rödlök

0,5 citron

1 kruka dill

100 g tofu

3 msk Kalles veganska kaviar

salt

undefined
Linn Svala har garnerat sin veganska Skagecheescake med tÄngrom, vegansk kaviar, citron och dill.

Mixa kavring till smulor och blanda med smÀlt smör. Tryck ut i en form med avtagbara kanter. StÀll i kylen.

Hacka tofun i smÄ bitar.

Finhacka rödlök och dill.

Blanda fÀrskost, tofu, tÄngrom, rödlök, dill, kaviar och citronsaft. Smaka av med salt.

LÄt stÄ kallt i kylen tills det Àr dags att Àta och dekorera. Dekorera precis innan servering, gÀrna med grÀslök, dill, citron och Ànnu mer tÄngkaviar.

undefined
Linn Svalas har rört ihop en vegansk rödbetssallad och toppat med veganska köttbullar och citron.

Köttbullemacka med rödbetssallad

Köp veganska fÀrdiga köttbullar och vanligt bröd i affÀren. I rödbetssalladen Àr mjölk- och Àggbaserade ingredienser utbytta till Àggfri majonnÀs och havrefraiche.

350g skivade rödbetor

1 st rött Àpple

1/2 rödlök

1 dl havrefraiche

1 dl Àggfri majonnÀs

2 tsk senap

1 krm salt

1/2 krm svartpeppar

TÀrna rödbetor och Àpple. Skala och finhacka rödlök. Blanda havrefraiche, senap, Àggfri majonnÀs, salt och peppar i en skÄl.

undefined
Linn Svala har utgÄtt frÄn ett vanligt morotskaksrecept men istÀllet för vanlig fÀrskost har hon anvÀnt vÀxtbaserad fÀrskost. Smöret Àr utbytt till mjölkfritt och Àggen ersatta av bönspad.

Vegansk morotskaka

150 g bönspad

1,5 dl strösocker

3 grovrivna morötter

0,75 dl brunt farinsocker

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

0,5 tsk malen kanel, malen

0,5 tsk ingefÀra, malen

cirka 1 krm salt

2 dl neutral olja

Vegansk frosting

400 g vÀxtbaserad fÀrskost

90 g mjölkfritt rumstempererat smör

2 dl florsocker

riven lime till garnering

undefined
MorotstÄrtan Àr dekorerad med minimorötter, rivet limeskal och citronmeliss.

SÀtt ugnen pÄ 175 grader.

Vispa bönspadet till ett fast vitt skum.

TillsÀtt strösocker och vispa lite till.

TillsÀtt grovt rivna morötter och farinsocker och vÀnd försiktigt med en slickepott till en jÀmn smet.

Blanda vetemjöl med resten av de torra ingredienserna och sikta ner det i bönblandningen. VÀnd försiktigt till en jÀmn smet med hjÀlp av en slickepott.

HÀll i oljan allra sist och vÀnd försiktigt ihop till en jÀmn smet.

HÀll upp smeten i en smörad form.

GrÀdda kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

Vispa ihop den vÀxtbaserade fÀrskosten med smöret till en fluffig smet.

Ha sedan i florsockret och vÀnd försiktigt till en jÀmn smet med hjÀlp av en slickepott.

LÄt morotskakan svalna helt innan du har pÄ fÀrskostfrostingen.

Spritsa frostingen pÄ morotskakan och dekorera med rivet limeskal. Eller varför inte minimorötter?

Servera direkt eller förvara i kylskĂ„pet fram till servering. 

undefined
Skagencheesecake, morotskaka och mackor med rödbetssallad och veganska köttbullar. Det Àr matkreatören Linn Svalas tips till pÄskbordet.
undefined
En vacker prydnad pÄ pÄskbordet, Linn Svalas Skagecheescake.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!