Skagencheesecake
Botten
200 g kavring
75 g mjölkfritt smör
Fyllning
200g mjölkfri färskost
1 burk svart tångrom
1 burk röd tångrom
1 liten rödlök
0,5 citron
1 kruka dill
100 g tofu
3 msk Kalles veganska kaviar
salt
Mixa kavring till smulor och blanda med smält smör. Tryck ut i en form med avtagbara kanter. Ställ i kylen.
Hacka tofun i små bitar.
Finhacka rödlök och dill.
Blanda färskost, tofu, tångrom, rödlök, dill, kaviar och citronsaft. Smaka av med salt.
Låt stå kallt i kylen tills det är dags att äta och dekorera. Dekorera precis innan servering, gärna med gräslök, dill, citron och ännu mer tångkaviar.
Köttbullemacka med rödbetssallad
Köp veganska färdiga köttbullar och vanligt bröd i affären. I rödbetssalladen är mjölk- och äggbaserade ingredienser utbytta till äggfri majonnäs och havrefraiche.
350g skivade rödbetor
1 st rött äpple
1/2 rödlök
1 dl havrefraiche
1 dl äggfri majonnäs
2 tsk senap
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar
Tärna rödbetor och äpple. Skala och finhacka rödlök. Blanda havrefraiche, senap, äggfri majonnäs, salt och peppar i en skål.
Vegansk morotskaka
150 g bönspad
1,5 dl strösocker
3 grovrivna morötter
0,75 dl brunt farinsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk malen kanel, malen
0,5 tsk ingefära, malen
cirka 1 krm salt
2 dl neutral olja
Vegansk frosting
400 g växtbaserad färskost
90 g mjölkfritt rumstempererat smör
2 dl florsocker
riven lime till garnering
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa bönspadet till ett fast vitt skum.
Tillsätt strösocker och vispa lite till.
Tillsätt grovt rivna morötter och farinsocker och vänd försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
Blanda vetemjöl med resten av de torra ingredienserna och sikta ner det i bönblandningen. Vänd försiktigt till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
Häll i oljan allra sist och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
Häll upp smeten i en smörad form.
Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Vispa ihop den växtbaserade färskosten med smöret till en fluffig smet.
Ha sedan i florsockret och vänd försiktigt till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
Låt morotskakan svalna helt innan du har på färskostfrostingen.
Spritsa frostingen på morotskakan och dekorera med rivet limeskal. Eller varför inte minimorötter?
Servera direkt eller förvara i kylskåpet fram till servering.