"De är skyldiga till mordbrand på vårt enda hem"

"Bristen på ledarskap är kriminell. Våra största förorenare är skyldiga till mordbrand på vårt enda hem."

"Fossila bränslen är en återvändsgränd för planeten, mänskligheten och för ekonomin." Det sade FN:s generalsekreterare Antonio Guterres när den senaste IPCC-rapporten presenterades den 28 februari.

"Fossila bränslen är en återvändsgränd för planeten, mänskligheten och för ekonomin." Det sade FN:s generalsekreterare Antonio Guterres när den senaste IPCC-rapporten presenterades den 28 februari.

Foto: Efrem Lukatsky

Klimatet2022-03-05 12:00

Så kommenterar FN:s generalsekreterare Antonio Guterres FN:s klimatpanel IPCC:s senaste rapport som offentliggjordes i måndags.

Rapporten handlar bland annat om vilka risker som ett förändrat klimat för med sig och hur vi kan anpassa oss till det.

– Jag har sett många vetenskapliga rapporter, men ingen som liknar just den här. Om vi ska kunna begränsa uppvärmningen till 1,5 grader krävs det att vi minskar utsläppen med 45 procent till år 2030. Men de globala utsläppen ser snarare ut att öka med nästan 14 procent. Det stavas katastrof. Det kommer att förstöra vår chans att klara 1,5 graders-målet, säger Antonio Guterres som lyfter vikten av att klimatanpassa, det kommer att rädda liv. 

undefined
Klimatforskaren Markku Rummukainen är Sveriges kontaktperson för IPCC. Han tror att det fortfarande är möjligt att nå 1,5-gradersmålet, men att utmaningen blir större ju längre tiden går. "Ju tidigare vi gör något desto fler vägar kan välja."

Markku Rummukainen, Sveriges kontaktperson för IPCC, menar att det finns många olika sätt att hantera klimateffekterna på och att det är positivt.

– Det går att ta udden av en del av effekterna genom klimatanpassning, säger Rummukainen som dock poängterar att ju mer vi värmer upp jorden desto svårare blir det att göra det och att det kommer att bli svårt redan vid en uppvärmning på 1,5 grader.

FN:s generalsekreterare menar att det är hög tid att ställa om till förnyelsebar energi. Han säger att "fossila bränslen är en återvändsgränd för planeten, mänskligheten och för ekonomin". 

– Jag vet att folk är oroliga och arga. Jag är också det. Nu är tiden att vända raseri till handling. Varje bråkdel av grad räknas, varje röst kan göra skillnad och varje sekund räknas, säger Antonio Guterres.

undefined
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!