– Vi ska titta på hur regioner och länsstyrelser kan bidra till att påskynda omställningen till ett fossilfritt samhälle, säger Paula Lenninger, doktorand i naturresurser och hållbar utveckling vid Uppsala universitetet.
Paula och hennes forskarkollegor ska undersöka hur regionala koldioxidbudgetar kan användas rent praktiskt i det klimatstrategiska arbetet på regional nivå.
– Många kommuner har ett ambitiöst klimatarbete, men kommunernas resurser varierar. Därför behöver länsstyrelsen och regionen stötta dem.
Paula Lenninger berättar att länsstyrelsen har fått i uppdrag att samordna och leda omställningen regionalt.
– Regionen å sin sida har i uppdrag att skapa förutsättningar för en hållbar ekonomisk utveckling. Därför är det viktigt att region och länsstyrelse samarbetar och hjälper kommunerna att gå från ord till handling, så att koldioxidutsläppen verkligen minskar.
En koldioxidbudget pekar ut olika utsläppskällor. Men det är inte säkert att kommunen där utsläppen sker har rätt att bestämma över utsläppen som exempelvis kan komma från transporter eller fabriker.
– Vi ska titta på vem som har mandat att påverka utsläppen. Ofta kan kommuner göra mycket om de bara vill, men ibland kan det krävas åtgärder på nationell nivå.
Östergötland, Västerbotten och Västra Götaland deltar i forskningsprojektet Integrering av regionala koldioxidbudgetar i regional klimatpolitik. Projektet är finansierat av Energimyndigheten.