Svenska industrins koldioxidutsläpp minskade under första pandemiåret 2020. Men minskningen var tillfällig. Utsläppen är nu nästan lika höga som de var före pandemin.
– År 2045 ska Sverige ha nettonollsläpp av växthusgaser. Det innebär att industrins utsläpp i princip ska vara noll, säger Fredrik Hannerz, chef för Utsläppshandelsenheten på Naturvårdsverket.
Hur pass stora utsläppsminskningar krävs för att vi ska nå målet?
– Det är svårt att översätta hur stor minskning som krävs per år. Det som står klart är att det krävs är betydligt större utsläppsminskningar än vad vi sett de senaste tio åren. En procents utsläppsminskning per år är för lite, säger Fredrik Hannerz som tror att industrins utsläppsminskningar kommer att ske stegvis.
Industrierna i Kalmar län släpper ut betydligt mindre växthusgaser nu jämfört med 2010. Men även här ökade utsläppen något under 2021, jämfört med 2020. Ikea Industry i Hultsfred är nummer åtta på listan över de tio största utsläpparna i länet.
– Vi gör av med väldigt mycket energi. Vi har en förbränningsanläggning där vi bränner biobränsle. Även om vi gör av med mycket energi försöker vi fokusera på att göra så litet avtryck som möjligt, säger Klas Franzén, vd för Ikea Industry.
Vad gör ni för att minska era utsläpp?
– Det vi framför allt har fokuserat på är att använda biobränsle. Vi har verkligen gjort ett jobb där. Sedan jobbar vi kontinuerligt med energieffektivisering.
Enligt Klas Franzén mäter företaget sitt totala klimatavtryck. Målsättningen är att minska avtrycket med tre–fyra procent per år.
– Vi jobbar verkligen brett över alla områden och har höga målsättningar framåt, säger han och tillägger att målen bryts ner till dagliga aktiviteter.
– För mig handlar det oerhört mycket om att ha fokus på vad vi kan göra nu, och inte vänta och tro att det löser sig.
Hur mycket bör Sveriges utsläpp per år minska?
– Inom utsläppshandeln minskar antalet utsläppsrätter med 2,2 procent per år men det finns förslag om att utsläppsrätterna ska minska med 4,2 procent varje år istället, säger Fredrik Hannerz.
– Det kan man använda som ett mått på hur mycket utsläppen behöver minska inom handelssystemet, och en minskning med 4,2 procent per år är ungefär vad vi på Naturvårdsverket har sagt behövs.
Priset på utsläppsrätter fördubblades under 2021. Prishöjningen har bland annat lett till att det börjar bli lönsamt att tillverka fossilfritt stål, enligt Naturvårdsverkets analytiker Roman Hackl.
– Det pågår också flera projekt inom industrin, exempelvis undersöker Preem möjligheten att lagra koldioxid. Inom EU finns det bland annat förslag på att inkludera sjötrafik i utsläppshandeln. Det finns också förslag på att införa koldioxidtullar för varor som importeras till EU, säger Jens Månsson, analytiker på Naturvårdsverkets utsläppshandelsenhet.
Främsta orsaken till att utsläppen av växthusgaser ökade igen 2021 uppges vara industrins återhämtning efter pandemin samt att höga elpriser gjorde det attraktivt för el- och fjärrvärmeanläggningar att öka sin produktion.
I dagsläget står industrin, där utsläpp från el- och fjärrvärmeproduktion ingår, för en tredjedel av Sveriges växthusgasutsläpp vilket motsvarade 18,5 miljoner ton koldioxidekvivalenter år 2021.