Klimatforskare bjuder in politiker till valsnack

Kronprinsessan Victoria, klimatforskare och svenska politiker. För första gången någonsin ordnas en stor klimatkonferens med över 600 deltagare i Sverige. Platsen är Norrköping.

Erik Kjellström, SMHI:s professor i klimatologi, är med och arrangerar den tre dagar långa klimatkonferensen. Kronprinsessan Victoria finns på plats första dagen.

Erik Kjellström, SMHI:s professor i klimatologi, är med och arrangerar den tre dagar långa klimatkonferensen. Kronprinsessan Victoria finns på plats första dagen.

Foto: Pressbild, Ulf Palm/TT

klimatet2022-05-12 08:00

Klimatkonferensen, som främst vänder sig till Sveriges klimatforskare, riktar sig även till allmänheten. 

– Sista konferensdagen vänder vi oss utåt, till samhället. Vi har bland annat bjudit in politiker som kommer att få ge sina perspektiv på klimatfrågan och politiken, säger Erik Kjellström, SMHI:s professor i klimatologi och arrangör av konferensen.

Mötet mellan forskare och politiker har fått en egen programpunkt "Klimatet och valet". Samtliga partiers miljöpolitiska talespersoner är inbjudna och frågor som rör energieffektivisering, markanvändning och socioekonomisk välfärd kommer att tas upp.

– När vi forskare är ute och föreläser får vi många frågor om klimatet som rör politik och vi kan ju inte svara på de politiska frågorna, förklarar Erik Kjellström.

undefined
Kronprinsessan Victoria är på plats när klimatkonferensen i Norrköping drar i gång på tisdag.

Konferensens sista dag bjuder också på populärvetenskapliga föreläsningar om hur Sverige påverkas och kommer att påverkas av klimatförändringarna. Tre ledande forskare tar upp frågor som rör bland annat skyfall, vattenbrist och klimatanpassning i städer.

– Det senaste året har FN:s klimatpanel släppt tre nya rapporter med mycket ny information och det kommer vi forskare givetvis att prata om på konferensen. Men vi kommer också att fokusera på hur vi i Sverige kommer att påverkas, säger Erik Kjellström och nämner klimatförändringarnas effekter i Sverige, klimatanpassning och utsläppsbegränsningar.

Forskarna som deltar i konferensen har olika bakgrund och arbetar med klimatfrågan på olika sätt. Erik Kjellström har ett naturvetenskapligt perspektiv.

undefined
SMHI är en av fyra arrangörer.

– Det är väldigt sällan vi forskare får en chans att träffas på det här sättet. Klimatfrågan är en väldigt stor fråga som berör hela samhället men ibland pratar vi som om den bara handlar om att vi ska börja köra elbilar och minska utsläppen. Så är det givetvis, men vi måste också titta på vad det får för konsekvenser om vi genomför vissa förändringar, säger Erik Kjellström som tycker att det är viktigt att prata om utsläppsminskningar och klimatanpassningar i ett sammanhang och inte var för sig.

Den nationella klimatkonferensen Swedish climate symposium äger rum i Louis De Geer i Norrköping den 16-18 maj. Vid öppnandet är Kronprinsessan Victoria på plats. Sista konferensdagen möter forskarna såväl politiker som olika samhällsaktörer. Temat för dagen är "Utbyte mellan forskare och allmänhet".

Fyra arrangörer

SMHI, Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, arrangerar konferensen i samarbete med:

Bolincentret, ett konsortium som samlar över 400 svenska klimatforskare. 

Den tvärvetenskapliga och strategiska forskningsmiljön BECC med över 220 forskare från Lunds och Göteborgs universitet.

Det strategiska forskningsnoden MERGE som samlar över 250 forskare som sysslar med klimatmodellering på regional och global nivå. Koordineras av Centrum för miljö- och klimatvetenskap vid Lunds universitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!