Linn brinner för klimatsmart, veganskt och lättlagat

"Det behöver inte vara jobbigt att göra mat utan laktos, kött och nötter." Det säger matkreatören Linn Svala som regelbundet presenterar veganska recept på Instagramkontot Tjenavegan.

Linn Svala skulle vilja leva på att vara matkreatör så småningom.

Linn Svala skulle vilja leva på att vara matkreatör så småningom.

Foto: Karin Hertz

klimatet2022-04-13 20:00

På köksbordet har Linn Svala dukat upp tre färgglada rätter. Morotstårtan är dekorerad med små minimorötter och citronmelissblad. Här rör det sig inte om marsipan eller godis på toppen utan små knapriga morötter. Det är bara en liten kanin som saknas. Linn är påhittig och nyskapande.

De andra två rätterna är en tjusig skagencheescake och enkla mackor med hemmagjord rödbetssallad och köpta veganska köttbullar. 

 Hon krånglar inte till det i onödan. Det ska vara lätt att äta veganskt. 

– Jag utgår från vanliga recept och gör dem veganska. I morotskakan är det vispat bönspad istället för vispat ägg. För den som vill minska på ägg, mjölk och kött är det lätt att bara byta ut några råvaror i vanliga recept.

Linn ersätter mjölk med havremjölk, smör med en mjölkfri variant, köttfärs med vegofärs, vanlig majonnäs med äggfri.

undefined
Mackorna med rödbetssallad och köttbullar är helt veganska. Linn Svala tycker det är helt okej att använda hel- och halvfabrikat för att underlätta. Hon tycker att det ska vara lätt och enkelt att äta veganskt.

– Det är inte dyrare eller konstigare än att köpa riktig mjölk och kaviar, säger Linn och lyfter fram olika halvfabrikat som kan underlätta matlagandet. 

– När jag blev vegan var utbudet inte så stort. Det fanns grönsaksbollar och vegetarisk schnitzel men inte så mycket mer. Utvecklingen har gått snabbt framåt, numera finns det massor att välja på.

Det har gått sex år sedan Linn startade sitt Instagramkonto. Under årens lopp har hon fått allt fler följare. I dagsläget är antalet uppe i 21 300. Hon minns att det var en pastarätt som alla plötsligt ville ha receptet på som fick antalet följare att formligen explodera.

– Mitt mål är att visa att det är lätt att äta veganskt. Det är bara vanlig lättlagad mat – som dessutom är klimatsmart och djurvänlig. Jag vill imponera på "Jörgen, 47", säger Linn och förklarar att medelålders män ofta är svåra att övertyga om att veganskt är bra och gott.

undefined
Linn Svala blev vegan som 13-åring. Hon har aldrig ångrat sig. Det har blivit en livsstil.

Hon berättar om sitt absolut bästa recept: en pastasås gjord på konjak, grädde, timjan och sojabaserade råvaran Oumph. Det tror hon kan frälsa de flesta.

Linn blev vegan när hon var i 13-årsåldern. Hon imponerades av Youtubers som var vegetarianer. Det var coolt att vara vegan, tyckte hon. Men ingen annan i Linns familj åt veganskt så hon fick laga sin egen mat.

– Det var så mitt matintresse växte och eftersom jag gillade att fota maten startade jag Instagramkontot, jag ville visa andra. 

Linn Svala arbetar till vardags i restaurangbranschen och ansvarar dessutom för restaurangens Instagramkonto. Fritiden spenderar hon allra helst i köket eller på gymmet. Hunden Charlie följer också med på en hel del promenader och är en trogen följeslagare.

undefined
En tårtbit skagencheescake toppad med tångrom, dill och citron förevigas till Instagramkontot.

Linn Svala ska fira påsk med släkten hemma hos sina morföräldrar.

– Morfar och mormor har frågat mycket och de har verkligen lärt sig under åren. De brukar överraska mig med nya rätter, så det ska bli spännande att se vad de hittar på i år. Vi brukar vara ganska många som firar påsk ihop och när vi är många brukar vi satsa på en gratäng och en sås som alla kan äta. Till det väljer man valfritt protein. Det är lätt och smidigt.

Vad gör du om fem år?

– Jag ser mitt Instagramkonto som ett jobb. Det vore jättekul att kunna leva på det. Om fem år har jag rest en del och samlat på mig mer matinspiration. Jag är hälsosam och lycklig. Kanske har jag hund då också – eller till och med två, säger Linn samtidigt som hon ger hunden Charlie en vegansk köttbulle.

undefined
Hunden Charlie är nyfiken. På bordet står Linn Svalas påskiga morotstårta som är både vegansk och klimatsmart.
undefined
Linn Svala skulle vilja leva på att vara matkreatör så småningom.
undefined
Hunden Charlie är nyfiken. På bordet står Linn Svalas påskiga morotstårta som är både vegansk och klimatsmart.
Linn Svala har planer på att ge sig ut att resa för att få inspiration till nya maträtter.
Linn Svala har planer på att ge sig ut att resa för att få inspiration till nya maträtter.
Matkreatören Linn Svala

Ålder: 21 år.

Gör: Matkreatör som driver Instagramkontot Tjenavegan. Jobbar på restaurang. 

Familj: Mamma, pappa, storasyster och hunden Charlie tolv år.

Bor: Västervik.

Fritid: Lagar mat, tränar flera gånger i veckan, går ut med hunden, dricker bubbel.

Motto: Gör så mycket du kan. Du kan inte göra allt, men alla kan göra allt tillsammans.

Linns fem vegantips: Kalles veganska kaviar, Garants färdiga veganska Skagen, Coops lättmajonnäs, OLW:s ostbollar, GB:s veganska glass. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!