Källängsparken är en grön oas mitt i Vimmerby som erbjuder stora möjligheter till aktivitet. Just den här måndagen värmer solen så pass att det kan bli en av årets första sommardagar. Vi är på plats för att göra ett nedslag vid boulebanan där SPF varje måndag från maj till september arrangerar träningsspel. Anita Johansson är ansvarig för aktiviteten som är ett uppskattat inslag i många pensionärers vardag.

– Jag har varit med och spelat sedan 2003 och de senaste fyra åren har jag varit ansvarig. Det är en trogen skara på 25-30 personer som i regel dyker upp i både ur och skur för att spela och ha det trevligt tillsammans, säger Anita Johansson.

Innan spelet kan dra igång lottas lagen och sedan tar spelarna plats. Den här dagen är uppslutningen extra bra och det är 30 spelare som trängs på de sju banorna.

Artikelbild

| Varje måndag på sommarhalvåret spelas det Boule i Källängsparken.

– Det är två eller tre spelare i varje lag. Är man två i varje har man tre klot var och är det tre spelare får man använda två klot, säger Inge Holm som ogärna missar en måndag i Källängen.

I spelet går det ut på att placera sin klot så nära som möjligt kulan som kastas ut först. Det ska vara minst sex meter fram till den så kallade "Lillen" och under spelets gång blir det mycket taktik. En del väljer att försiktigt rulla fram klotet i närheten av "Lillen". Andra går på offensiven och försöker träffa motståndarnas klot så att de stöts bort. När alla klot är kastade mäts det vilka som är närmast och poängen summeras. Det lag som kommer först till 13 poäng vinner.

Matcherna pågår i max 40 minuter men efter mindre än halva tiden är det redan avgjort på bana ett. Karl-Erik Karlsson höjer näven i skyn i en segergest efter en lyckad avslutning.

– Vi vann sista omgången med 5-0 så dagsformen är onekligen god, säger Karl-Erik som spelade i lag med Barbro Nilsson mot Evy Johansson och Britt-Marie Pettersson.

Artikelbild

| Elsy Einarsson släpper iväg ett av sina klot.

Lagen får invänta att de andra matcherna ska ta slut innan det är dags att byta bana och få nya motståndare. Då får vi en pratstund med damerna som gillar spelet.

– Boule är roligt, men för min del är det inte så viktigt att vinna. Den sociala biten att få komma ut och träffa folk är mer än halva nöjet, säger Evy Johansson som får medhåll av Barbro Nilsson.

Artikelbild

| Evy Johansson är en trogen spelare av Boule i Källängsparken med SPF på måndagar.

– Det är trevligt sätt att träffa folk på. När jag bodde i Spanien för tio år sedan förekom det ofta att det pratades tre eller fyra olika språk runt banan och det blev ett naturligt sätt att träffas på, säger Barbro.

Det är dock inte bara träning som gäller för boulespelarna. Ett par gånger om året blir det allvar och tävling. Både klubbmästerskap internt i Vimmerby och ibland åker man iväg för att mäta sina krafter mot spelare i andra SPF-föreningar i länet i Distriktsmästerskapet.

Artikelbild

| Anita Johansson håller i Boulespelet som SPF står bakom.

– När vi tävlar blir det fem matcher på en dag och då är det lite mer allvar och prestige på spel. Det kan bli lite diskussioner om vem som ligger närmast eller om man höll sig innanför ringen när man kastade, säger Inge Holm.

Boule är för övrigt bara en i raden av aktiviteter som medlemmarna i SPF ägnar sig åt. På programmet finns även mattcurling som spelas i tennishallen på vintertid. Golf, dans, motionsgymnastik och olika kortspel förekommer också bland aktiviteterna.

Artikelbild

| Birgitta Karlsson försöker hålla tungan rätt i mun för att komma så nära "Lillen" med sitt klot.

– Allt som gör att folk kan komma ut och träffas och röra på sig är populärt bland våra medlemmar, säger Birgitta Karlsson som är ordförande för SPF Vimmerby.