Bussdörrarna stängs – på obestämd framtid

Arbetsmiljöverket har beslutat att alla större bussar ska hålla sina främre dörrar stängda. Beslutet gäller alla större bussar i hela länet som har två dörrar eller fler.

Beslutet härstammar ursprungligen från facket kommunal i april. De begärde åtgärderna av arbetsmiljöverket på grund av coronapandemin.

Beslutet härstammar ursprungligen från facket kommunal i april. De begärde åtgärderna av arbetsmiljöverket på grund av coronapandemin.

Foto: Ilka Ranta

Kollektivtrafik2020-04-30 15:01

Beslutet börjar att gälla från och med den 5 maj. Därefter ska alla passagerare endast kliva på och kliva av bussen, genom den bakre dörren.

Enligt trafikdirektören Christer Holmgren på region Kalmar är det osäkert hur länge det här kommer vara.

– Det satta datumet är sista oktober. Men beroende på vad folkhälsomyndigheten säger så kan det hålla på längre, eller sluta tidigare, säger han.

Några av de nya reglerna och förändringarna ser ut så här:

Framdörren och de två främre stolsraderna kommer att stängas av. Det kommer också sättas upp markeringar vid den andra stolsraden, så att ingen passagerare kan komma fram till busschauffören.

Kunderna måste ha en giltig biljett innan de kliver på bussen. För enkelhetens skull bör man köpa bussbiljetten i länstrafikens app, eftersom det inte längre kommer gå att köpa dem ombord på bussen.

Utöver det ska kunderna få den hjälp som de vanligen kan vänta sig och busschauffören ska fortsätta att hjälpa funktionsnedsatta som behöver det.

Passagerarna uppmanas också att visa hänsyn till varandra vid alla på- och avstigningar, eftersom det sker samtidigt vid samma dörr.

– Många av biljetterna vi säljer, säljer vi ombord på bussen. Så det här kan bli nytt och kanske lite omständligt för många, säger Christer Holmgren.

Men det kommer fortfarande gå att köpa biljett vid järnvägsstationerna. I Västervik är det Stationsgatan 2.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!