Under hösten får de fyra kvarvarande vargarna på Kolmårdens djurpark somna in. Det kommer inte några nya. Varghägnet ska byggas om och i framtiden kan det bli aktuellt med nya djurarter i det området.
– Det har varit ett svårt beslut. Det har växt fram den senaste tiden, veterinärerna har tillsammans med djurvårdarna kommit fram till att det blir bäst så här, säger Filip Johansson, djurchef vid Kolmårdens djurpark.
Varför har ni beslutat att sluta med vargar?– Främst handlar det om att de vargar vi nu har kvar har blivit gamla och börjar få problem med hälsan. Det är som när en familj beslutar att avliva en hund, det är jobbigt men man vill inte att djuret ska lida mer, säger Filip Johansson.
Har beslutet något att göra med den tragiska dödsolyckan?– Det har inget att göra med det. Indirekt medförde dock olyckan att vi ändrade vårt arbetssätt och därmed är anläggningen inte längre anpassad för hur vi jobbar idag.
Det var i juni 2012 som en kvinnlig djurvårdare hittades död i varghägnet efter att ha blivit attackerad. 2016 föll domen mot Kolmårdens djurpark och den dåvarande zoologiske chefen Mats Höggren. Djurparken dömdes att betala en företagsbot på 3,5 miljoner kronor och chefen fick en villkorlig dom för vållande till annans död.
Efter dödsolyckan jobbar djurvårdarna inte längre nära djuren. Det finns en barriär mellan djuren och djurvårdarna där vargarna slussas mellan olika anläggningar vid rengöring och matning.
– Den nuvarande anläggningen är heller inte anpassad för att introducera nya vargar, därför väljer vi att göra så här, säger Filip Johansson.
Totalt är det sju djurvårdare som jobbat med vargarna de senaste åren. De får nu andra uppgifter inom rovdjursavdelningen
– Det är givetvis tufft för dom, vargarna som finns här nu har varit här sedan de var valpar. Men samtidigt är personalen professionell, de vet vad som är bäst för djuren.
Socialiseringen med vargar på Kolmårdens djurpark växte fram under 1980-talet. Arbetssättet, där personalen kunde arbeta i direktkontakt med vargarna, väckte internationell uppmärksamhet. I början av 1990-talet kunde man även som besökare gå in i varghägnet och umgås med rovdjuren.
Tillsammans med delfinerna har vargarna blivit ett av Kolmårdens starkaste varumärken och lockat besökare.
– Men det är inget som påverkar våra beslut. Vi tittar inte på vilka djur som kan locka flest, utan vi jobbar med högt ställda krav på djurens välmående. För oss är det absolut viktigaste att djuren vi väljer att ha hos oss mår bra, säger Filip Johansson.
Vad som kommer att komma i stället för vargar i det 5 000 kvadratmeter stora varghägnet är fortfarande oklart.
– Vi stänger heller inga dörrar för nya vargar i framtiden, om vi anser att det finns rätt förutsättningar, säger Filip Johansson.
LÄS OCKSÅ: Förre Kolmårdenchefen fälls för vargolyckan