Kommunalrådet sitter säkert trots allt

Centerledaren Gunnar Hedlund brukade säga, att man ska ta beslut i en viss ordning. Inte sälja skinnet innan björnen är skjuten.

Debatt2019-10-16 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Politik är att stifta lagar och ta beslut i demokratiska församlingar, som går att pröva rättsligt. 

En junta av C-medlemmar med politiska uppdrag i Vimmerby, säger att de ska byta ut en C-ledamot i KS, tillika ordförande: – Vi ska nominera och välja en ny ledamot. Det kan ta några månader. Under tiden ska M regera. 

Rikspartiet C har tecknat Januariavtal med 73 krav för att stötta en S+MP-regering. Det är inget avtal, snarare ett politiskt program. Statsrådet Eva Nordmark ska tillsammans med Lena Micko ta bort skyddet mot godtyckliga uppsägningar och privatisera arbetsförmedlingen. 

Vilket anställningsskydd har man som kommunalråd? Heltidsarvoderad politiker har en anställning, tidsbestämd till mandatperioden. Beslut om anställning av KSO/kommunalråd tas av KF. Tidsbestämda avtal kan inte sägas upp av en part. Den som flyttar till annan kommun är inte längre valbar. 

Centergruppen behöver läsa på. De får gärna tycka att kommunalrådet ska avsäga sig uppdraget i KS. Men det kan hon inte. KF-beslutet om att utse ledamöter och ordförande i KS har vunnit laga kraft och gäller som lag.  

Upplägget med en junta som tyckte att ledamot skulle lämna uppdrag som KS-ledamot och ordförande, prövades 2011 av M och C i Kinda. Om han lämnade KS skulle han få behålla sin anställning som kommunalråd med lön. Kinda har ännu inte betalat ut lönen. 

Vägen till bättre arbetsmiljö? Kommunens arbetsmiljöansvar enligt AML ligger på KS, med personligt straffansvar på styrelsens ordförande. Även under tiden som avstängd. Arbetsmiljöverket är tillsynsmyndighet för AML och hjälper gärna till. Om politiker och anställda följer lag och beslut vet man vad som gäller och det blir lättare att arbeta. 

Att försvåra eller hindra anställd från att fullgöra sitt offentliga ämbete är straffbart. 

Det kinesiska tecknet för kris består av två tecken; Fara och möjlighet. Faran kommer från den olagliga junta som går emot  KF-beslut om att utse ledamöter/ordförande i KS. 

Möjligheten ligger i att backa bandet. Beslut ska beredas av KS och tas av fullmäktige. Ärende i  KF får bara väckas i motion från ledamot. Juntan har agerat som privatpersoner. Utanför sina politiska uppdrag och de arenor som lagen anger. KS ska ta bort sitt partiska beslut om att kommunalrådet ska ha dubbla överrockar inne på kansliet

Kommunen har en anställd som är sjukskriven. Enligt media mår hon inte bra när hon träffar en annan anställd. Genom sitt ställningstagande för en part i en personkonflikt bryter KS och kuppmakarna mot grundlagens krav på likabehandling, opartiskhet och saklighet.