Nu satsar Caroline på keramiken

Nu satsar Caroline Eriksson fullt ut på keramiken. Experimentellt, stort, varierat - och med glasyr från leran i skogen där hon bor.

På övervåningen av den gamla skolan i Flohult har Caroline sin ateljé.

På övervåningen av den gamla skolan i Flohult har Caroline sin ateljé.

Foto: Johanna Rotebäck

Konsthantverk2021-03-21 09:00

Caroline Eriksson utbildade sig på HDK, Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg, under tre års tid. Innan dess gick hon en förberedande utbildning på Löftadalens folkhögskola i Åsa, Kungsbacka kommun. Nu har kärleken fört henne österut – till Flohult – och tiden kommit att omsätta allt hon lärt sig och all tid hon investerat i eget skapande som keramiker på heltid.

Hon bor tillsammans med biodlaren Lars Johansson, känd för Skogens Honungscafé i Flohult. Det är också i cafét som hon kommer att sälja sin keramik. Butiken "Väster om viken" i Västervik blir ett komplement. Caroline har helt nyligen slutat en anställning som sjuksköterska inom hemsjukvård och på särskilda boenden i Västerviks kommun.

– Chefen sa att jag väl blir uppringd efter något år, det är inte ett jobb som det är enkelt att bli fri från, säger Caroline Eriksson.

Men fri vill hon vara – fri att arbeta med keramiken:

– Jag gillar att arbeta experimentellt, det händer saker med leran i ugnen. Jag arbetar med olika blandningar och glasyrmaterial. Jag tycker också om att bygga större saker i lera; skulpturer, föremål, inredningsdetaljer. Just nu är jag på gång med en fotpall i keramik, säger Caroline Eriksson.

Hon gör alla sina glasyrer själv, en del av den leran hämtar hon i samma närbelägna skog vars blommor och buskar också förser honungsbina med pollen och nektar.

Form, struktur, yta fascinerar henne:

– Och hur lera av olika slag uppträder, med olika krympmån och hur olika färger bildas.

Ett tema hon arbetat med är – hål. Ett sådant försök var en skulptur på en och en halv meter, formad som en donut, säger hon.

– Det är en fortsättning på en kurs i att bygga stort på HDK. Jag är inte riktigt där än. Och det går inte att få in hur stora saker som helst i ugnen, så jag kanske får bygga ugn runtomkring skulpturen och hålla till utomhus med det, säger hon.

Helt släpper hon inte kontakten med äldrevården; en idé är att arbeta i lera tillsammans med äldre på särskilda boenden, men då som egen företagare.

I butiken i Flohult kommer det att finnas lampskärmar, fotpallar, krokar och andra inredningsföremål, men också koppar. Caféet kommer att öppna till påsk för säsongen. Lite senare under sommaren håller man öppet flera dagar i veckan. Caroline kommer att arbeta i cafét, inklusive stå för bakningen.

Caroline Eriksson arbetar med detaljer på en kopp.
Caroline Eriksson arbetar med detaljer på en kopp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!