En titt i bygdens historiebok

Kråkshults hembygdsförening har arrangerat sin årliga berättarkväll där gamla berättelser och bygdehistoria delgavs.Den här gången vandrade 17 personer till torpet Ön under Ebbarp.

Anders Stigbäck i mitten berättade om familjen som bodde på torpet Ön. Wåge Olofsson och Solveig Stigbäck är sällskap vid bordet.

Anders Stigbäck i mitten berättade om familjen som bodde på torpet Ön. Wåge Olofsson och Solveig Stigbäck är sällskap vid bordet.

Foto: Margaretha Bladh

Kråkshult2018-09-29 11:00

Stugan har bara ett rum och kök och alla deltagarna trängde ihop sig i rummet för att lyssna till Anders Stigbäck, som berättade torpets historia.

Idag nyttjas fastigheten som fritidsboende. Huset har stått orörd sedan siste bofaste personen Elof Johansson flyttade 1957 och berättelsen kom särskilt att handla om honom och hans familj.

De sista fyra åren var Elof änkekeman. På en vägg i rummet hänger fortfarande ett porträtt av Elofs far Johan Abrahamsson.

Elof hade ett hetsigt humör, kanske orsakat av grämelsen över att inte fått vara bonde i Lindåsen. Fadern fick nämligen lämna gården och flytta till torpet, som ligger mycket ensligt.

Elof var snickare och när han i veckorna var borta på arbete fick hustrun Cecilia sköta det lilla jordbruket samt fostra de sex barnen. Tre av barnen arbetade som vuxna i Stockholm.

Många blev rörda att höra hur glad en av döttrarna blev för äggen som systern fått med sig vid ett besök i föräldrahemmet. Hon skrev och berättade detta för en kvinna i Lindåsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om