KrÀv bakgrundshistorik frÄn alla jobbsökande

InsÀndare2019-07-06 04:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

NÀr man söker arbete som har med barn att göra (gÀller Àven Àldreomsorg) krÀvs alltid ett utdrag frÄn belastningsregistret. För att arbetsgivare ska fÄ anstÀlla, anlita eller ta emot nÄgon praktikant mÄste den personen visa upp ett registerutdrag. Kravet gÀller Àven kökspersonal, vaktmÀstare, administrativ personal med flera och det hÀr har införts för att öka trygg- och sÀkerheten hos barnen.

Utdragen visar om en person har blivit dömd för brott som innebÀr allvarliga krÀnkningar mot andra mÀnniskor under de nÀrmaste Ären, vilket i praktiken betyder mellan 5-10 Är innan det gallras bort. VÀgrar man uppvisa utdrag, nekas man ocksÄ anstÀllning. Kravet gÀller alla, sÄvÀl svenska som utlÀndska mÀnniskor.

Det hÀr Àr en viktig bestÀmmelse i skollagen och det finns inga undantag. Men nÀr en nyanlÀnd kommer till Sverige och endast bott hÀr en mycket kort tid, kan den personen endast visa upp belastningsregisterutdrag under den korta tid man vistats i Sverige, inte dessförinnan och man har ingen aning om vad den personen tidigare gjort i sitt hemland. Att anstÀlla en nyanlÀnd, som nyss kommit till Sverige, med obefintlig historik i sitt registerutdrag innebÀr sÄlunda en ökad risk, jÀmfört med en person som vistats i Sverige en lÀngre tid.

Ett utdrag ur det svenska registret under de senaste tio Ären, försÀkrar arbetsgivaren om att de personerna inte har blivit avslöjade av rÀttsvÀsendet med att göra sÄdant som gör dem olÀmpliga att arbeta med barn eller Àldre. Nöjer man sig dÀremot med att krÀva ett utdrag ur det svenska belastningsregistret för en nyanlÀnd med mycket kort vistelsetid i Sverige, gÄr man emot sjÀlva syftet i den svenska lagstiftningen inom detta omrÄde. Under en debatt pÄ KF i juni kom det fram att endast fast anstÀlld personal inom Àldreomsorgen behöver uppvisa belastningsregisterutdrag, inte vikarier vilket naturligtvis vi tycker Àr helt oacceptabelt. Har man ingen historik i Sverige, ska och bör man inte arbeta ensam med barn och Àldre förrÀn den dagen man har bakgrundshistorik att visa upp.