Fall av kikhosta upptäckt i länet

Två fall av kikhosta har upptäckts i Kristdala. Nu uppmanar smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin till uppmärksamhet på symptom.

Foto: Roald, Berit

Kristdala2018-11-29 17:00

Det är framförallt på spädbarn under ett år som inte har något skydd och gravida i slutet på graviditeten samt hos ovaccinerade barn man bör vara extra vaksam på, skriver smittskyddsläkaren i ett pressmeddelande.

Spädbarn under sex månader kan bli allvarligt sjuka av kikhostan, de saknar skydd och föräldrarna bör aktivt undvika att barnet smittas.

– Vet man om att kikhosta går i trakten, måste man vara observant på symptomen och få en snabb diagnos och behandling, säger Lisa Labbé.

Gravida som får sjukdomen kan smitta det nyfödda barnet efter förlossningen.

Även om kikhosta ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet dyker det då och då upp fall. Vaccinationseffekten är 70-75 procent vilket innebär att vissa vaccinerade barn kan drabbas av sjukdomen, även om sjukdomsbilden oftast blir lindrigare.

Lisa Labbé pekar också på att dagens småbarnsföräldrar ofta är ovaccinerade, eftersom det gjordes ett uppehåll i kikhostevaccineringen under 1979 till 1996.

Fakta: Kikhosta

De två första veckorna av sjukdomen är svår att skilja från vanlig förkylning. Samtidigt är smittsamheten som störst då. Kikningarna kommer först när smittsamheten börjat minska. Efter fyra veckor räknar man med att smittsamheten har upphört, sex veckor räknas vid kontakt med spädbarn.

Barn med kikhosta får lov att vistas i förskolan/skolan om deras allmäntillstånd tillåter det. Smittspridning har redan skett och en avstängning av sjuka barn hjälper föga. Barn som har mycket hosta med påverkat allmäntillstånd eller kräkningar bör vara hemma.

Landstinget i Kalmar län

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!