Älgpark hoppas på rekordsommar

Säsongen har börjat bra för Målilla älgpark, som hoppas på besöksrekord i år. "Vi drömmer om att utveckla parken", säger Hjalmar Österberg som bland annat vill göra en satsning på vildsvin.

Hjalmar Österberg berättar att en älg äter 20 till 30 kilo foder om dagen på sommaren. Älgarna i parken utfodras med potatis, kraftfoder och sly.

Hjalmar Österberg berättar att en älg äter 20 till 30 kilo foder om dagen på sommaren. Älgarna i parken utfodras med potatis, kraftfoder och sly.

Foto: Jimmy Larsson

Kristineberg2023-05-12 05:30

Året började dramatiskt för Hjalmar och Maria Österberg på Kristinebergs gård. I slutet av februari började ett stall på gården att brinna. Även ett gethus slukades av lågorna.

– Vi har tagit bort alla brandrester, säger Hjalmar Österberg som berättar att framtiden får utvisa om de bygger något nytt på platsen.

– Det blir i alla fall en fin yta där vi kan ställa några bord.

undefined
Stora mängder potatis och kraftfoder krävs för att utfodra de åtta älgarna i parken.

Före branden hade de planer på att bygga en servering vid stallet. Men tills vidare får älgparkens besökare ta med sig picknick eller grilla korv själva.

– Drömmen om en matservering är inte helt död. Men det är svårt att räkna hem ekonomiskt.

Hjalmar Österberg hoppar upp på sin fyrhjuling vars släp är fullastat med potatis och kraftfoder. Det är dags att utfodra de åtta älgarna.

– Här är det ett gammalt älgpar som bor med sin dotter, säger han och berättar att älgkon är 17 år gammal.

– Jag tror att det är den äldsta kon i alla älgparker.

undefined
Hjalmar Österberg berättar att en älg äter 20 till 30 kilo foder om dagen på sommaren. Älgarna i parken utfodras med potatis, kraftfoder och sly.

En annan älgko är dräktig. Kalven kan födas vilken dag som helst nu. Men om besökarna får se den nyfödda kalven i sommar återstår att se.

– Det är ganska svårt med älgkalvar nu, och inte bara i parkerna, utan i det vilda också. Alla jägare vittnar om att det inte är så mycket älg längre. Problemet verkar vara att de inte får så mycket kalvar längre, och kalvarna är små. Då kanske de aldrig reser sig efter födseln.

Paret Österberg driver älgparken för nionde året i rad. Under nästan hela den tiden har Hjalmar även arbetat som gymnasielärare.

– Jag har jobbat dubbelt, men sedan förra sommaren lever både min fru och jag på det här. Det är jätteroligt att det fungerar.

2019 var ett rekordår med 15 000 besökare. Sedan kom pandemin, vilket innebar att besöksantalet halverades. Men förra året var det återigen full ruljans i parken.

– Då var vi nästan tillbaka till 2019 års nivå.

undefined
I dagsläget finns totalt åtta älgar i Målilla älgpark. En av älgkorna väntar tillökning.

Årets säsong har börjat bra.

– Det vore roligt om vi kunde slå rekordet, säger Hjalmar Österberg som menar att valutaeffekterna talar för ett rekordår.

– Det är bra för utländska turister att den svenska valutan är svag.

Majoriteten av besökarna kommer från Tyskland, Danmark, Nederländerna och Schweiz.

– De utländska gästerna är jätteviktiga för oss. Vi har ganska mycket svenskar, men de utgör ändå bara någonstans mellan tio och tjugo procent av våra gäster.

Ser du någon risk för att de utländska turisterna stannar hemma på grund av det ekonomiska läget?

– Ja, om det skulle bli svår lågkonjunktur. Då är semester det man drar in på. Man semestrar hemma när man blir fattigare. Men än så länge är den tyska konjunkturen hyfsat stark. De är till exempel inte lika drabbade av räntehöjningarna som vi är eftersom tyskarna nästan alltid har väldigt långa bundna lån.

undefined
Getter, kaniner och höns finns också på gården. Hjalmar Österberg drömmer om att utöka älgparken med ett vildsvinshägn.

Hur många besökare behöver ni för att gå runt?

– Vi behöver ligga på 13 000–14 000 för att det ska vara bra. Har vi lite mer besökare kan vi göra investeringar som är viktiga för framtiden. Förra året byggde vi solceller på ett tak.

Drömmen är att utveckla parken med allt från en större lekplats för barn till fler smådjur. I dag finns kaniner, getter och höns.

– En liten dröm jag har är att bygga ett hägn med ett hus där man kan ha ett par vildsvin. De blir också lite halvtama som älgarna.

Hjalmar Österberg räknar med att det dröjer flera år innan den satsningen kan förverkligas.

– Vildsvin är mycket svårare att stänga in än älgar.

Hjalmar Österberg och hunden Hektor tillsammans med en av älgarna i parken.
Hjalmar Österberg och hunden Hektor tillsammans med en av älgarna i parken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!