Nu tänds Olga – skogsmässans kolmila

Karl-Enar Gunnarsson klättrade upp på toppen, tände tändpaketet och sänkte ner det i "Kungen". Kolmilan Olga kom till liv.

Tänt var det här. Milan tog sig riktigt fint när Karl-Enar Gunnarsson änkte ner tändpaketet i "kungen".

Tänt var det här. Milan tog sig riktigt fint när Karl-Enar Gunnarsson änkte ner tändpaketet i "kungen".

Foto: Olof Carlson

Krokshult2019-09-19 17:00

Träkol och tjära var en gång i tiden Sveriges kanske allra viktigaste exportvara. På 1600- och 1700-talen svarade det för en stor del av den svenska exporten. Och 100 år senare kom träkolet att spela en stor roll för den svenska industrialiseringen.

Det är numera nästan bortglömda fakta. Men besökarna vid Skogs- och miljödagen i Krokshult på lördag kommer att bli påminda.

Då kommer milan Olga att vara i  full gång med kolningen, och sprida nostalgisk väldoft i skogen. På onsdagsförmiddagen tände Karl-Enar Gunnarsson och Stig Karlsson från Krokshults byalag milan.

– Det är ett av byalagets insatser till den här skogs- och miljödagen, berättar Karl-Enar Gunnarsson.

Med hjälp av en modell han byggt i trä förklarar han sedan hur kolningen går till och hur milan är uppbyggd. Han berättar hur botten är utformad för att man lätt ska kunna reglera draget, och på så sätt styra milan, så att den kolar rätt

Just den här milan, Olga som den kallas, är ganska liten och behändig, men om allt går som det ska, räknar man med att den ska kunna leverera ett par kubikmeter kol till på söndag kväll.

Men fram till den måste den passas hela tiden, dygnet runt kommer Karl-Enar Gunnarsson och Stig Karlsson att finnas på plats- Och de har dessutom god hjälp av ett gäng frivilliga medarbetare.

Milan blir en del i Skogs- och miljödagen som hålls i Krokshult på lördag. En skogs- och miljömässa som hålls mitt ute i skogen. 

– Det kommer att bli ett 40-tal utställare, säger Lars Wykman som är projektledare för mässan. 

Det är företag och organisationer som alla på ett eller annat sätt har intressen av skogen. Det mesta från stora och små skogsmaskiner till solceller kommer att visas upp.

– Målet med mässan är att aktörerna ska knyta affärskontakter, säger Lars Wykman. 

De 40 utställarna finns uppställda längs en slinga i skogen, där besökarna också passerar ett mattorg på vägen. Något som många säkert kommer att uppskatta.

Den här skogs- och miljödagen ordnas var annat år, och turnerar mellan Kristdala, Misterhult och  Döderhult i Oskarshamns kommun.

–  Egentligen var det meningen att den här skogsdagen skulle hållits förra året, säger Lars Wykman. Men då fick vi ställa in på grund av torkan.

Krokshultsbygdens Byalag är förstås engagerade i arrangemanget. Förutom att man tar hand om kolmilan, har man också engagerat en hoppborg för de yngsta och svarar för kaffeserveringen.

En modell som Karl-Enar Gunnarsson snidat i trä visar i detalj hur kolandet gått till. En minnesbild i trä från förr när han var med sin far och kolade.
En modell som Karl-Enar Gunnarsson snidat i trä visar i detalj hur kolandet gått till. En minnesbild i trä från förr när han var med sin far och kolade.
Karta: Krokshult
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!