SPEEDWAY Smålandsderby. Sol och hemmapremiär.

Det var upplagt för speedway fest på G&B Arena.

Och jo, visst var det en härlig speedwaykväll på många sätt.

Men – den där riktiga dramatiken uteblev.

Varför? Dackarna var helt enkelt för bra.

"Alla gubbarna körde fantastiskt bra", sa lagledaren Peter Karlsson och sken med hela ansiktet.

Det började redan i matchens andra heat. Då visade reservparet Joel Kling och Pawel Przedpelski hög klass. Vilken paråkning de bjöd publiken på i solgasset.

20-årige hemmasonen Joel Kling visade att han trivs alldeles utmärkt hemma på ”mammas gata”. Joel Kling har frånsett seriepremiären i Eskilstuna (en pinne på tre heat) haft en stark säsong hittills.. Nu var han först över mållinjen och fixade i par med nyförvärvet Przedpelski aftonens första femetta för Dackarna.

Glädjen var stor i depån här han klev av cykeln. Den där trepoängaren satt förstås jäkligt skönt.

För honom. För teamet. För Dackarna.

Redan i det fjärde heatet var det dags igen. Och Kling imponerade på nytt, trots att det bara bidde en pinne. Från mitt håll såg det ut som en given tvåa, men domaren hade tydligen en annan åsikt och dömde Maksym Drabik före Kling.

”Jag vet faktiskt inte hur det var. Jag bara körde”, sa Joel direkt efter heatet.

Nåväl, redan där och då hade Dackarna skaffat sig en sexpoängsledning, 15-9. Hemmalaget styrde och ställde efter behag och Lejonen hade fasligt svårt att få poängövervikt i heaten.

Faktum är att det dröjde ända till det tionde, innan de vann. Och det var kvällens kanske bästa heat så långt. Hans Andersen och polske talangen Kacper Woryna hade en jättefight i fyra varv. Det blev dansken som drog det sista strået efter en tuff och kompromisslös körning.

I paus hade hemmalaget i sina nya läckra lagdräkter, ryckt rejält. Ledning med tolv poäng (36-24). Känslan var att matchen var avgjord redan där och då.

Och visst. När sedan Dackarnas polska världsstjärnor Maciej Janowski och Patryk Dudek tog kvällens fjärde femetta i det efterföljande heatet, var det klappat och klart. Janowski lekte mer eller mindre med motståndet. Hemmakaptenen var sist ut från start och plockade sedan ”gubbe efter gubbe” och vann till slut lekande lätt. Imponerande.

I heat 13 var det definitivt avgjort.

"Vilken speedway vi bjuder vi på... och Janowski, som han körde", säger en uppspelt och supernöjd Peter Karlsson.

Till slut blev det alltså hela 54-36 i hemmafavör. Utklassning var ordet. Den enda "smolken" i glädjebägaren var åskådarsiffran, strax över 3000 åskådare, med tanke på de yttre förutsättningarna och hur förarna levererade.